7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Boris Johnson: Prosvjede su oteli nasilni ekstremisti. Ne možemo cenzurirati prošlost

Boris Johnson  kazao je da su prosvjede protiv rasizma u Velikoj Britaniji “preuzeli ekstremisti kako bi provodili nasilje”.

Britanski premijer rekao je kako je “apsurdno i sramotno” da prosvjednici ugrožavaju kip Winstona Churchilla.

- OGLAS -

Osvrćući se na demonstracije Black Lives Matter potaknute smrću Georgea Floyda u SAD-u, Johnson je na Twitteru napisao da je “jedini odgovoran postupak izbjegavanje ovih protesta”.

“Ne možemo sada urediti ili cenzurirati našu prošlost. Ne možemo se pretvarati da smo imali drugačiju povijest. Kipove u našim gradovima i mjestima postavile su prethodne generacije”, dodao je Johnson, a prenosi Sky News.

“Da, ponekad je izražavao mišljenja koja su za nas danas neprihvatljiva”

“Kip Winstona Churchilla trajni je podsjetnik na njegov uspjeh u spašavanju ove zemlje – i cijele Europe – od fašističke i rasističke tiranije. Apsurdno je i sramotno da ovome nacionalnom spomeniku danas prijete napadi nasilnih prosvjednika. Da, ponekad je izražavao mišljenja koja su za nas danas neprihvatljiva, ali on je bio heroj i potpuno zaslužuje svoj spomenik”, napisao je premijer.

 

Premda je većina prosvjeda podrške kampanji Black Lives Matter bila mirna, neki od prosvjednika oštetili su statue diljem Britanije.

Churchillov stav prema Indijancima

Mada se Churchill usprotivio Hitlerovom nacističkom režimu, također je zagovarao rasistička stajališta o Indijancima, za koje je rekao da “ih mrzi” i da ih smatra “zvjerskim narodom sa zvjerskom religijom”.

Podsjetimo, kip Winstona Churchilla na Parlamentarnom trgu u Londonu išaran je grafitima, dok su u nedjelju u Bristolu prosvjednici srušili i bacili u more kip Edwarda Colstona, trgovca robljem iz 17. stoljeća.

“Neću podržati one koji krše pravila o socijalnoj distanci. Neću podržati i udovoljiti onima koji krše zakon, napadaju policiju ili uništavaju javne spomenike”, kazao je tada Johnson i dodao da će se oni koji napadnu javnu imovinu ili policiju “suočiti s punom snagom zakona”.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA