7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Ujedinjene nacije obilježile Svjetski dan bicikla

Obraćajući se svečanom skupu, predsjedavajuća Generalne skupštine UN-a Maria Fernanda Espinosa Garces izjavila je da bicikli mogu dati ogroman doprinos “od smanjenja emisije gasova u saobraćaju i pogibija na cestama do bavljenja gojaznošću i neprenosivim bolestima, poboljšanja povezanosti ruralnih sredina i jačanja prava djevojčica i žena”. 

– Saobraćaj je treći po veličini izvor emisije CO2 – kazala je Espinosa, dodajući da su studije pokazale da bi, ukoliko se samo 10 posto saobraćaja odvija biciklom, emisija otrovnih gasova u urbanim sredinama opala za sedam posto.

– Stoga moramo učiniti više na integraciji biciklističkog saobraćaja u urbano i ruralno planiranje, infrastrukturu i dizajniranje. Moramo razmotriti omogućavanje subvencija za korištenje bicikla. I mi moramo ulagati u obrazovanje kako bi promovirali višestuke koristi od biciklizma  – dodala je ona.

- OGLAS -

Bicikl je jednostavno, dostupno, pouzdano, čisto i ekološki korisno prevozno sredstvo – izjavio je na brifingu za novinare portparol UN-a Stephane Dujarric.

– Ono također šalje pozitivnu poruku za održivom potrošnjom i proizvodnjom i ima pozitivan uticaj na klimu – kazao je on. 

Istaknuo je da Svjetski dan bicikla ima za cilj ohrabriti države članice Svjetske organizacije da posvete posebnu pažnju biciklima u razvojnoj strategiji i da uključe bicikle u međunarodne, nacionalne i lokalne politike razvoja.

U aprilu 2018 godine, Generalna skupština UN-a proglasila je 3. juni Svjetskim danom bicikla, prenosi Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA