2 C
Sarajevo
26.04.2024

Cavusoglu: Prekid vatre u Libiji ovisi o povlačenju Haftarovih snaga

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da bi libijska vlada mogla prihvatiti primirje samo ako se nelegitimne militantne snage Khalife Haftara povuku iz regija Sirte i Jufra te se vrate na svoje pozicije iz 2015. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Sada to pitanje ovisi o drugoj strani. Moraju prihvatiti ove preduvjete za postizanje održivog prekida vatre”, kazao je Cavusoglu u intervjuu za “Financial Times”.

Naglasio je kako je libijska vlada odlučna nastaviti svoju ofanzivu sve dok se Haftarove snage ne povuku iz regija Sirte i Jufra.

- OGLAS -

Cavusoglu je također upozorio i na opasnost koja se pojavila nakon što je sukob u Libiji prerastao u “proxy war”, odnosno posrednički rat.

– Rizik od izbijanja direktnog sukoba između stranih sila –

Istakao je da bi eskalacija tenzija, na što upozoravaju i neke diplomate, mogla preći u novu fazu, a to je rizik od izbijanja direktnog sukoba između stranih sila koje podržavaju različite strane u Libiji.

Na pitanje da li je zabrinut zbog rizika da bi Turska mogla biti gurnuta u još dublji sukob u Libiji, Cavusoglu je istakao da njegova zemlja ne želi dodatnu eskalaciju tenzija u regionu.

“Mi ne podržavamo nikakvu eskalaciju tenzija ili rat u regiji, ali oni (Haftarove pristaše) snažno podržavaju pučistu Haftara”, rekao je turski šef diplomatije.

– Libija razorena građanskim ratom –

Podsjetio je također da je Rusija tokom razgovora u Istanbulu prošlog mjeseca predstavila prijedlog o prekidu vatre u Libiji sa “konkretnim datumom i vremenom.”

Libiju je nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine razorio građanski rat. Nova vlada te zemlje osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.

UN priznaje libijsku vladu na čelu s Fayezom al-Sarrajom kao legitimnu vlast, dok se Tripoli bori protiv Haftarovih militanata. Vlada je u martu ove godine pokrenula operaciju “Mirna oluja“ protiv Haftarovih snaga kako bi se suprotstavila njegovim napadima na glavni grad Tripoli i nedavno oslobođena strateška mjesta, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Watiya i grad Tarhuna, posljednje uporište Haftara na zapadu Libije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA