13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Dodik na udaru opozicionih medija: “Sada ti turska ponuda nije štetna”!

Dodik je danas, nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže autoputeva u BiH, izjavio da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima, prenosi Slobodna Bosna. 

Dodik je rekao da će ta trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

– Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

- OGLAS -

Treba podsjetiti da su Dodik i njegov SNSD bili protiv turske ponude o izgradnji autoputa koji će spajati Beograd i Sarajevo.

Evo kako je tada to izvještavao JS RTRS:

Dodik i SNSD su takođe bili protiv deklaracije, koju je tada inicirao tadašnji predsjedavajući Predstavničkog Doma PS BiH Mladen Bosić, insistirajući tim aktom da se uvaže ekonomski parametri koji su važni i za Srpsku i za Federaciju BiH da trasa autoputa Beograd – Sarajevo ide preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle. 

SNSD je to tada nazvao štetnim po interese Republike Srpske.

Zanimljivo će biti sada kako će reagovati iz Republike Srpske i hoće li napasti Dodika da urušava institucije Republike Srpske.

Dodik kaže da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u Republici Srpskoj. 

– Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde evra, sa nekoliko desetina tunela, mostova… Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu – naveo je Dodik.

On je zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak, koji je održan u Sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

– Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu autoputa, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo autoputeve – poručio je Dodik.

Dodik je danas sastanak održao sa resornim ministrima iz Srpske, Federacije BiH i Savjeta ministara u tehničkom mandatu radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže autoputeva u BiH.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA