2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Dječija javna kuhinja u Lukavcu: Za godinu dana broj korisnika tri puta veći

Broj korisnika Dječije javne kuhinje u Lukavcu trenutno je tri puta veći u odnosu na prije godinu kada je kuhinja počela s radom, a osim djece i njihovih roditelja, dnevne kuhane obroke ovdje dobivaju stari, bolesni i demobilisani borci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nerijetko, to im je jedini topli obrok koji pojedu u toku dana, a u Dječijoj javnoj kuhinji, koja djeluje u okviru Udruženja altruista “Ruke prijateljstva”, prijavljeno je 220 osoba, od čega je 98 djece do 14 godina.

Mersiha Borogovac po hranu dolazi s maloljetnim sinom. Stanuju u zgradi prekoputa i u javnu kuhinju su se učlanili prije godinu, odnosno neposredno nakon što je kuhinja otvorila vrata za djecu i osobe u stanju socijalne potrebe.

- OGLAS -

“Hranimo se dijete i ja. Nezaposlena sam i svaka pomoć je dobrodošla, a ovo je nešto posebno što znači svima nama”, kazala je Borogovac, dodajući da su u Udruženju svi ljubazni i vrlo humani te da bi joj bez njihove pomoći i lijepe riječi bilo vrlo teško.

Ramiza Rizvanović, osim za svoju porodicu, pet puta sedmično hranu uzima i za prijateljicu Edinu, čije je dijete bolesno.

“Imam četvero djece, muž, koji je demobilisani borac i nigdje ne radi, i ja. Mnogo mi znači ovo. Što se tiče kuhinje, dobra je i čista, uredno spremaju”, navela je Rizvanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA