7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Merkel u Berlinu razgovarala s al-Sisijem

Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas u Berlinu primila predsjednika Egipta Abdela Fattaha al-Sisija,prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka, Merkel je na konferenciji za medije naglasila veliki značaj razvoja civilnog društva za napredak Egipta.

“Predsjednik al-Sisi u više navrata je kazao kako želi biti predsjednik svih Egipćana. Ovo mu je drugi mandat na funkciji predsjednika. Mi ga u tom smislu podstičemo da razvija civilno društvo i to vidi kao dobru priliku”, rekla je Merkel, pritom uopšte ne spominjući stanje ljudskih prava u toj zemlji.

- OGLAS -

Također je izrazila zahvalnost Egiptu na naporima koje ulaže da se zaustave ilegalne imigracije prema Europi.

“Egipat kontroliše svoju pomorsku granicu na odličan način. Ne postoji migrantski val prema Evropi, uprkos činjenici da u toj zemlji živi mnogo izbjeglica”, kazala je Merkel.

Dodala je i kako su tokom sastanka razgovarali o najvažnijim regionalnim pitanjima, uključujući situaciju u Siriji i Libiji i na Bliskom istoku.

“Kratko smo razgovarali i o situaciji u Gazi. Oboje zagovaramo dvodržavno rješenje tog problema, koje je postalo prilično složeno zbog trenutne situacije”, rekla je njemačka kancelarka.

Al-Sisi će u Berlinu učestvovati i na konferenciji o Africi, čiji domaćin je Njemačka, a koja ima za cilj pružanje podrške privatnim investicijama i infrastrukturnim projektima na afričkom kontinentu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA