7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Davos: Posljednjeg dana foruma protest za očuvanje okoliša

Tokom posljednjeg dana Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u petak su održani protesti sa zahtjevom za aktivniju borbu za očuvanje okoliša, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest posljednjeg dana Foruma u švicarskom Davosu organizirale su nevladine organizacije pod sloganom “Globalni klimatski štrajk”, a stotine okupljenih demonstranata traže konkretniju i odlučniju borbu protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

Demonstranti, uglavnom omladina, okupili su se ispred Kongresnog centra u kojem se održava Forum, a onda su šetali do Centralnog trga u Davosu.

- OGLAS -

“Probudi se, WEF”, “Vrijeme za akciju”, “Planeta je važnija od novca” i “Tražimo promjene” su neke od poruka s transparenata.

Tokom protesta poduzete su jake mjere sigurnosti i nisu zabilježeni veći incidenti.

U alpskom gradiću Davosu od utorka se održava jubilarni 50. svjetski ekonomski forum koji je okuplo ekonomsku, političku i društvenu elitu modernog svijeta. Na Forumu učestvuje najmanje 3.000 poduzetnika, političara, intelektualaca, aktivista i drugih zvanica iz ukupno 117 država.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma je izgradnja skladnog i održivog svijeta, a Davos su ove sedmice posjetili predsjednici i premijeri iz najmanje 50 država.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA