10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Koreji

U Sjevernoj Koreji  se održavaju parlamentarni izbori koji su svojevrsna potvrda mandata državnih kandidata za saziv parlamenta, a ne izbori na kojima birači biraju između više kandidata i politika, javlja Anadolu Agency.

 

Birači u Sjevernoj Koreji biraju novi saziv Vrhovne narodne skupštine koja broji oko 700 zastupnika.

- OGLAS -

Birači dobijaju glasačke listiće s imenom samo jednog državnog kandidata za parlament, te potvrđuju njegov mandat. Teoretski imaju pravo glasati i protiv kandidata, međutim ranije se to izuzetno rijetko događalo.

Vrhovna narodna skupština je ustavno najviši državni organ Sjeverne Koreje, a kandidate za saziv skupštine imenuje vladajuća Korejska narodna partija i njen lider Kim Jong-un.

Apsolutni vladar države, partije i vojske Kim Jong-un glasao je jutros u Pyongyangu.

Izlaznost na izborima u Sjevernoj Koreji je visokih 99 posto, takav slučaj je bio na posljednjim izborima 2014. godine i očekuje se i danas. Pravo glasa imaju svi građani s navršenih 17 godina.

Izborni dani u Sjevernoj Koreji imaju festivalski karakter. Ulični muzičari zabavljaju birače koji u redovima čekaju da ispune svoju građansku obavezu.

„Izbori će potvrditi potpunu volju našeg naroda i povjerenje koje uživa naš vrhovni vođa Kim Jong-un“ – objavio je danas provladin list.

Vrhovna narodna skupština Sjeverne Koreje zasjeda jednom ili dva puta godišnje kako bi potvrdila već utvrđenu politiku vladajuće partije i vrhovnog lidera. Predsjedništvo skupštine se pak sastaje više puta i uglavnom odobrava poteze Kim Jong-una.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA