Vijesti
Zabrinuti stanari pisali načelniku Tanoviću: "Koji je Vaš interes u nezaustavljanju gradnje koja ugrožava vaše sugrađane?" Stanari sarajevskog naselja Kovačići, odnosno ulice Emerika Bluma, prekoputa čijih ulaza se gradi stambeno- poslovni objekat na adresi Ljubljanska 10, poslali su pismo načelniku u kojem su naveli kako smatraju da su ugroženi, ali i zabrinuti.
#

Njihovo pismo upućeno načelniku Općine Novo Sarajevo, Hasanu Tanoviću i javnosti prenosimo u cjelosti:

"Kakvi smo mi to ljudi kad danas, 2. decembra 2022, u centru glavnog grada dopuštamo da se potkopavaju temelji zgrade u kojoj živi obitelj Alma i Ivo Riter, čiji je sin kao pripadnik Armije BiH dao život za Bosnu i Hercegovinu? Da li je to ta država koja dopušta da mu interesni krugovi zakopaju žive roditelje u ruševinama? Pedesetak metara od OHR-a, trista od Parlamenta BiH i manje od kilometar od Parlamenta FBiH -u danima kad se stranke zabavile ko će na vlast. I kakav smo mi to narod koji bira vlast koja zadaje ovakve teške nevolje i neprospavane noći starim roditeljima djece koji su dali krv za svoju domovinu?

Moralnu odgovornost i onu pred Bogom snosimo svi mi, ali direktnu odgovornost za ovo snose općinski načelnik Novo Sarajevo Hasan Tanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše, glavna općinska inspektorica Aida Medošević i postupajući inspektor Eldar Džaferović. Oni danas mogu zabraniti radove u ulici Ljubljanska 10 zato što po zakonu ne smiju dopustiti gradnju koja ugrožava okolnu imovinu i ljude. Oni mogu revidirati, ako i postoji (novinari, treba to istražiti), elaborat utjecaja izgradnje projekta na okruženje. A ti objekti u okruženju su ruševna zgrada Trnovska 9 i stambena zgrada Emerika Bluma 5-9.

Zgrada u Trnovskoj 9 je ruševnom stanju već najmanje 15 godina. Svih tih godina općinske vlasti nisu uradile ništa da obitelji Riter ponude odgovarajući zamjenski stan. Sad kad se na susjednoj parceli gradi, od početka novembra, luksuzni stambeno-poslovni objekat od 7500m2 korisnog prostora za prodaju (digitron u ruke i izračunajte koliko je to novaca – a starogradnja u ovom dijelu je sad oko 4000 KM/m2), sazivaju se hitne sjednice Općinskog vijeća, načelnik i predsjedavajući idu u stan moliti Riterove da prihvate neki mali stančić na godinu dana, iz općinske kase plaćaju oglasi na portalima sa spinovima i  napadima i na vlastite vijećnike i komšije, naručuju intervjui – sve bez novinara koji će znati postaviti jednostavna pitanja, poput: Gospodine Tanoviću, zašto se bojite da će Riterovi nastradati od groma, snijega ili potresa a ne od potkopavanja temelja zgrade?

Zašto ste se sad u novembru 2022. toliko zauzeli da se Riterovi isele a niste to u protekle dvije godine mandata? Očito, nije vam poznato  da su upravo komšije godinama pokušavale riješiti to pitanje, obraćali se raznim institucijama, pisali o tome? A Vi sada njih prozivate umjesto da svoju oštricu usmjerite na Vaše prethodnike, i da pokušate Vi učiniti ono što je već davno trebalo! Ako investitor prilikom gradnje sruši ovaj zaštićeni objekat od Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa hoćete li ga tužiti i natjerati da ga obnovi u originalnom stilu ali da ostane općinsko vlasništvo?

Koji je Vaš interes u nezaustavljanju gradnje koja ugrožava vaše sugrađane?

Stanari iz zgrade Emerika Bluma 5-9 obratili su se 8. novembra svim nivoima vlasti sa zahtjevom za reviziju dozvola za gradnju zato što nisu bili uključeni u postupak kao neposredne komšije i zainteresirane strane (vlasnici garaža ali i stanova zato što su garaže, pristupni put i sama zgrada sve jedna građevinska cjelina i ako se uruše garaže povući će i sve ostalo u jamu od najmanje 15 metara). I drugo, i sami su u strahu zbog sebe i svojih stanova.

Njihova zgrada je oštećena u ratu, dimnjaci napukli a temelji propadaju od vode i dan danas.

U prilogu slike kako je ta zgrada izgledala u ratu, voda u temeljima u novembru 2022, voda u zidu koji vodi prema gradilištu…

I umjesto da vlast obrati dužnu pažnju na opravdane zahtjeve svojih građana ona im šalje inspekciju koja građanima prijeti isključenjem plina jer ste „vi prvi počeli“. Šta je sljedeće: ove slike o vodi u temeljima će biti dokaz nekom inspektoru da treba i njihovu zgradu srušiti a stanare poslati u Njemačku!"

Istraživački tim Face.ba portala ranije je pisao o ovoj problematici i pravovremeno obavještavao javnost o svim aktuelnim dešavanjima oko gradnje u ulici Ljubljanska 10.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.