3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Sjećanje na legendarnog Talijana: Bio je najsretniji kad je u Bosni prestao rat

Otišao je u Njemačku, majci u posjetu i na operaciju vena koje su mu dugo stvarale probleme.

Tog 8. marta 1998. godine najtužnija vijest iz Hamburga stigla je u sarajevski dom Hajrulahovića.

Mustafa je imao infarkt. Nije preživio. Omiljeni sarajevski ratni komandant i heroj odbrane grada i Bosne i Hercegovine imao je samo 41 godinu kada nas je napustio.

- OGLAS -

Mustafa Hajrulahović rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu i tu, pored Vrbasa, proveo najljepše godine života. Zatim odlazi na vojnu školu. Završava Mornaričku vojnu akademiju sa odličnim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta – postaje stručnjak za divizije na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komadant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete.

Početak ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije zatiče ga u službi u Splitu. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od tog poziva i Mustafa dolazi u Sarajevo.

Talijan je bio član Patriotske lige, preteče Armije RBiH, od prvih dana. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa i general Armije RBiH. A o tome kakav je bio čovjek, pored Talijanovih nekadašnjih saboraca, najbolje zna njegova supruga Zlata.

Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA. A on je odlično znao s kakvim se neprijateljem treba sukobiti. Nijednog trenutka se nije štedio kako bi zaštitio svoje Bosance i Hercegovce od agresora.

Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je 8. marta 1998. od posljedica infarkta. Međunarodni bokserski turnir u Sarajevu danas nosi njegovo ime.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA