Vijesti
Zašto za vakcinaciju u Sarajevu treba odobrenje s federalnog nivoa, a u Livnu ne? Kako u slučaju Livna niko nije problematizirao ovaj gest niti se pozivao na planove Vlade FBiH, očito je da su građani Sarajeva žrtve gluhih telefona među predstavnicima nesposobne vlasti
#

Sarajevske vlasti danas su sebi udarile još jedan pečat na potvrdu da godinu i po od početka pandemije nisu sposobne vakcinisati stanovništvo, čak ni u momentu kada imaju vakcina! Iako se pravdaju da nemaju odobrenje s federalnog nivoa, postavlja se pitanje kako to odobrenje, npr. ne treba u Livnu.

Dok se (ne)nadležni pravdaju administrativnim zavrzlamama, bijes izaziva činjenica da je danas u Sarajevu na raspolaganju dvije-tri hiljade doza vakcina, ali da i pored tolikog čekanja na njih, ne mogu biti upotrijebljene.

Dok je diljem Evrope taj proces postao tolika rutina da se stanovništvo vakciniše u apotekama, u Federaciji i glavnom gradu Bosne i Hercegovine nikome se i dalje ne žuri.

Tako danas iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo poručuju da čekaju ponedjeljak, sjednicu Vlade FBiH i njihovu odluku o revidiranju plana imunizacije… S obzirom na to da vlasti mjesecima unazad nisu uspjele osigurati vakcine i oslanjanju se na milostinju u vidu donacija, u tom periodu bar su mogli mijenjati plan kojeg se (navodno) slijepo drže.

S obzirom na to da se tek na današnjoj konfuznoj situaciji iz Sarajeva saznalo da je sada potrebno zasjedanje Vlade FBiH i promjena papirologije, postavlja se pitanje kako već nekoliko dana u Livnu tamošnji Dom zdravlja poziva sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na mjesto prebivališta, da se vakcinišu u tom gradu?

Kako u slučaju Livna niko nije problematizirao ovaj gest niti se pozivao na planove Vlade FBiH, očito je da su građani Sarajeva žrtve gluhih telefona među predstavnicima nesposobne vlasti, koji ih ovakvim propustima tjeraju da i danas masovno pohode Loznicu, Priboj, Mali Zvornik, Novu Varoš…

Jer, njihovih obećanja o vakcinaciji koja “samo što nije počela” dobrano su se naslušali, a najnoviji neozbiljni gaf na pragu najavljenog četvrtog vala pandemije ne uliva im nadu da će se u Sarajevu uskoro biti moguće vakcinisati, s obzirom da na red nisu došli ni oni iz prioritetnih grupa.

Zato je to moguće u svakoj seoskoj ambulanti s one strane Drine. Tamo ne treba saglasnost, samo dobra volja, prenosi press media.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.