15 C
Sarajevo
28.03.2024

Biden zaprijetio Putinu: Amerika više neće okretati glavu pred ruskim agresivnim akcijama

Objavio je da će SAD ukinuti podršku vojnim operacijama u Jemenu i imenovat će izaslanika koji će se usredotočiti na rješavanje dugogodišnjeg sukoba. Ovo je jedna od nekoliko promjena koje je najavio u svom prvom velikom vanjskopolitičkom govoru od stupanja na dužnost.

Biden je u govoru u State Departmentu najavio zamrzavanje preraspodjele trupa iz Njemačke i podizanje gornje granice za broj izbjeglica u SAD.

“Ponovno ćemo se angažirati u svijetu i prihvatiti ogromne izazove s kojima se suočavamo kada je riječ o pandemiji, problemu globalnog zatopljenja, a zauzet ćemo se za demokratiju i ljudska prava širom svijeta”, najavio je američki predsjednik.

- OGLAS -

Američki predsjednik kazao je da je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da su dani kada su Sjedinjene Države okretale glavu od ruskih postupaka prošli.

“Jasno sam rekao predsjedniku Putinu, na način koji je vrlo različit od mog prethodnika, da su dani kada su Sjedinjene Države okretale glavu pred ruskim agresivnim akcijama – poput ometanja naših izbora, cyber napada, trovanje ruskih građana – gotovi”, rekao je Biden.

Također je pozvao Rusiju da oslobodi opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA