Vijesti
Zatraženo hitno održavanje sjednice Zastupničkog doma FBiH o imenovanju sudije Ustavnog suda BiH U obrazloženju se navodi da je istekom mandata sudije Mate Tadića u augustu 2022. godine Ustavni sud BiH ostao nepopunjen...

Grupa od trideset zastupnika u Zastupničkom domu Federacije BiH uputila je zahtjev predsjedavajućem ovog doma da u roku od najdalje od sedam dana sazove sjednicu sa dnevnim redom: "Imenovanje sudije Ustavnog suda BiH iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine".

U obrazloženju se navodi da je istekom mandata sudije Mate Tadića u augustu 2022. godine Ustavni sud BiH ostao nepopunjen, te da smatraju da je imenovanje novog sudije izrazito značajno pitanje o kojem se Zastupnički dom Parlamenta BiH mora izjasniti u što kraćem roku.

"Znajući kako postoji komisija koja ima zadatak da sačini listu kandidata za imenovanje sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što nije postupak koji je utvrđen Ustavom Bosne i Hercegovine, a posebno uvidjevši da spomenuta komisija vidno opstruira i odugovlači dostavljanje liste kandidata za imenovanje novog sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, smatramo i tražimo da se Zastupničkom domu dostavi lista sa svim prijavljenim kandidatima, te da se organizira glasanje u jednom ili više krugova glasanja, sve dok se ne imenuje novi sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", piše u zahtjevu.

Ističu i kako su svjesni da je poslanički rok od najviše četrnaest dana za zakazivanje tražene sjednice, koji mogu biti i kraći, te da smatraju da da se ova sjednica treba zakazati u roku od najviše sedam dana od dana prijema ovoga zahtjeva.

Zaključili su da će zastupnici i stranke koje pripadaju, ukoliko se sjednica ne sazove, smatrati da predsjedavajući Zastupničkog doma svjesno odugovlači spomenuto imenovanje i pozvati ga na odgovornost.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.