6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Danas lokalni izbori u Albaniji, bojkot opozicije

U Albaniji bi danas trebalo da se održe lokalni izbori, koje je, uprkos protivljenju opozicije i predsjednika Ilira Mete, raspisala najveća stranka u zemlji, Socijalistička partija premijera Edija Rame.
Rama je pozvao građane da izađu na glasanje kako bi podržali “nastavak eurointegracije zemlje i reformu pravosuđa”.
Glasači u 61 gradu i opštini Albanije u nedjelju biraju gradonačelnike, a u polovini tih mjesta nema protukandidata vladajućim socijalistima, piše Deutsche Welle (DW).

Opozicija bojkotuje lokalne izbore i najavljuje da će blokirati izborni proces, javlja Al Jazeera.

Predsjednik Albanije Ilir Meta u četvrtak je potpisao dekret o raspisivanju lokalnih izbora za 13. oktobar, što podržava opoziciona Demokratska stranka, koja također traži ostavku premijera Rame.

- OGLAS -

„Situacija je jasna, i po izbornom zakonu i po Ustavu. Novi ustavni datum za lokalne izbore je 13. oktobar 2019. godine. Kada je riječ o 30. junu, treba da poštujemo sugrađane koji će izaći na ove socijalističke izbore i da se ne konfontiramo s njima“, poručio je građanima predsjednik Meta.

SAD i EU priznaju današnje izbore, ali napominju da odluku o tome koji će izborni datum biti legitiman treba da donese Ustavni sud Albanije.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer izjavio je u petak da Sjedinjene Američke Države priznaju 30. juni kao izborni dan u Albaniji, pozivajući političke stranke da osiguraju mirne i regularne izbore.

Albanija, kao i Sjeverna Makedonija, nije još dobila “zeleno svjetlo” za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Ta odluka koja se očekivala tokom juna, odložena je za jesen. Neke zemlje, poput Holandije, izričito se protive pregovorima sa Albanijom kojoj predbacuju korupciju i pasivnost u borbi protiv organizovanog kriminala, podsjeća DW.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA