Vijesti
Zatraženo produženje pritvora za Hadžibajrića i Destanović, Odbrana traži mjere kućnog pritvora Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište o produženju pritvora načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću.
#

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište o produženju pritvora načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću.

Konačna odluka o produženju pritvora bit će poznata tokom dana, a pored Hadžibajrića odluka će biti donesena i u slučaju sekretarke Općine Alme Destanović. Nakon ročišta, načelnik Ibrahim Hadžibajrić je sa lisicama na rukama napustio zgradu Kantonalnog suda te je prebačen u KPZ Zenica gdje izdržava kaznu.

Tužilaštvo traži još dva mjeseca pritvora, dok Odbrana traži kućni pritvor. S druge strane, advokatica Marsela Bajramović, koja brani sekretarku Općine Stari Grad Almu Destanović, kazala je kako dokazi sa Sky aplikacije ne mogu biti validni na sudu.

"Kao što ste čuli, kolega Crnalić i Kolić su se bavili zakonitošću dokaza koji su prikupljeni. To su dokazi sa Sky aplikacije i to je nešto s čime ćemo se boriti narednih nekoliko godina. Naše je stajalište da su ti dokazi nezakoniti. Ono na čemu je moje izlaganje bilo temeljeno jeste na posebnim nalozima. Nijedan dokaz ili nova činjenica nije pokazana sudu da nema smetnje da se brane sa slobode", rekla je Bajramović.

Ističe kako su advokati za Hadžibajrića i druge tražili mjeru kućnog pritvora.

"Tražili smo kućni pritvor jer se time jednako postiže svrha kao pritvor. Ukazala sam na diskriminaciju da je na Sudu BiH u toku postupak za drugi dio osumnjičenih. Ista krivična stvar, a jedna osumnjičena je puštena da se brani sa slobode, a ni blizu joj nije situacija kao kod moje branjenice", rekla je advokatica.

Na kraju, poručila je kako je policija prije mjesec dana tokom privođenja upotrijebili "prekomjernu silu". 

"Sjećate se, prije mjesec dana, kako su policijski službenici postupali prema njoj. Svi su nevini dok se ne dokaže drugačije. Prema njoj je upotrebljena prekomjerna sila bez ikakvog osnova. Lisice nismo problematizirali, ali jesmo činjenicu na koji je način uvedena u prostorije. Nepotrebno saginjanje i na taj način uvođenje u zgradu smatramo da je direktno kršenje člana 3. Konvencije, a to je zabrana torture i nehumanog postupanja. To su vidjeli svi, pa i njeno dijete. Za tim nije bilo potrebe", zaključila je advokatica Bajramović, prenosi "Klix". 

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.