Vijesti
Zatvorena konferencija "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto istaknula je kako niti jedna zemlja nije postala članica EU, a da nije promijenila vlastiti ustav.
#

Radnim zaključcima koji su doneseni u petak zaključena je znanstveno-stručna konferencija "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" na kojoj se protekla dva dana razgovaralo o usklađivanju Ustava BiH s pravnom stečevinom Europske unije te presudama domaćih sudova i Međunarodnog suda za ljudska prava.

 

„Mi danas imamo ustav koji je dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i taj ustav zapravo nema ni demokratski legitimitet. Činjenica je da je to ustav kojim su Hrvati, Bošnjaci i Srbi, kao i drugi građani koji žive u BiH, definirali državnu zajednicu, a iz stavova koje smo danas čuli te iz zaključaka koje smo donijeli, promjena ustava je zapravo nužnost u Bosni i Hercegovini“ - kazala je Krišto.

 

Istaknula je kako iz ostvarenja principa konstitutivnosti, na čemu počiva Ustav Bosne i Hercegovine, proizlazi to da sva tri naroda moraju imati potpuno jednaka prava koja im Ustav treba omogućiti.

 

„Ta jednaka prava prvenstveno se ogledaju u legitimnom predstavljanju političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama, a posebno u Predsjedništvu i domovima naroda u Bosni i Hercegovini, naravno i u Vijeću naroda“ - kazala je Krišto.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.