Vijesti
Dom Naroda PS BiH: Sjednica završena, većina tačaka dnevnog reda upućena na usaglašavanje Većina tačaka dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda je bez delegatske rasprave, upućena Kolegiju Doma na usaglašavanje, jer za njihovo usvajanje nije postojala potrebna entitetska većina iz Republike Srpke.
#

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) odlučio je danas da će Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH razmatrati u redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Delegati nisu prihvatili zahtjev Vijeća ministara BiH da on bude razmatran po hitnom postupku, a nije prihvaćeno ni njegovo razmatranje u skraćenoj proceduri.

Vijeće ministara BiH ranije je, većinom glasova, utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, čime se provodi Odluka Ustavnog suda BiH.

Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Većina tačaka dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda je bez delegatske rasprave, upućena Kolegiju Doma na usaglašavanje, jer za njihovo usvajanje nije postojala potrebna entitetska većina iz Republike Srpke.

Naime, delagati iz Kluba srspkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su glasali, ali uvijek „protiv“ ili „suzdržan“, tako da nije bilo entitetske većine za usvajanje.

Ovakvo njihovo ponašanje uslijedilo je nakon sastanka političkih predstavnika iz RS-a prije par dana u Banjoj Luci na kojem je odlučeno da će predstavnici manjeg bh. entiteta na nivou BiH obustaviti svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Tako će se Kolegij Doma naroda trebati usaglašavati o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Predložene izmjene Zakona predviđaju određivanje novih koeficijenata za vojnike i podoficire, kako bi se djelimično poboljšao materijalni status najugorženijih kategorija u Oružanim snagama BiH.

Kolegij će se usaglašavati i o Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama, kao i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Bez delegatske rasprave Kolegiju na usaglašavanje upućeno je i nekoliko zakona u prvom čitanju.

Kolegij će se, zbog stava delegata iz Kluba srpskog naroda da danas glasaju „protiv“ svega, usaglašavati i o više izvještaja, prijedloga zaključaka, čak i o davanju saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma, ugovora i protokola.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.