12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

HNV BiH bira novo rukovodstvo i obilježava 25 godina djelovanja

Aktuelni predsjednik HNV-a Marinko Pejić rekao je novinarima da će danas biti obilježena i 25. godišnjica djelovanja Vijeća, te razmatrane teme poput Izbornog zakona i uređenja države.

Pojasnio je da je nekoliko kandidata za predsjednika  odustalo od nominacije tako da je jedini preostali kandidat Mario Pejić.

Član HNV-a i bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ivo Komšić podsjetio je da je prvi Sabor HNV-a održan u februaru 1994. kada je na temelju deklaracije koju su tom prilikom usvojili došlo do sklapanja Washingtonskog sporazuma i prekida rata između Armije RBiH i HVO-a.

- OGLAS -

– Mi smo našom inicijativom prekinuli tadašnje pregovore u Ženevi koji su vodili ka podjeli Bosne i Hercegovine na uniju tri republike i sklopljen je Washingtonski sporazum kojim je spriječena podjela zemlje – naveo je Komšić.

Istakao je da je važno podsjetiti javnost na djelovanje HNV-a u proteklih 25 godina jer danas HDZ BiH ima monopol na hrvatsku politiku i pokušavaju obnoviti Herceg-Bosnu, protiv čega je HNV bio cijelo vrijeme.

Najavljeno je da će zaključci Sabora biti predstavljeni javnosti i upućeni predstavnicima vlasti u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA