Vijesti
Zbog rekonstrukcije tunela: Mirni protest i petnaestominutna blokada puta M17 kod Crnaje Privrednici s područja HNK-a su se okupili kako bi upozorili na probleme koje će im donijeti rekonstrukcija tunela Crnaja bez osiguranja adekvatne alternativne dionice
#

Nakon brojnih propalih najava ni danas nisu započeli radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja, smještenog na cesti Jablanica - Konjic. Riječ je o crnoj rupi na putu koji spaja Mostar i Sarajevo, koja se dosad zbog brojnih nepogodnosti nije uspjela otkloniti. I ovog puta problema je mnogo pa su nezadovoljni stanovnici Jablanice, redom privrednici za koje su ova cesta i promet itekako važni, u znak protesta zbog najavljenih radova, danas nakratko blokirali saobraćaj i održali mirni protest, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Udruženja poslodavaca općine Jablanica Jasmin Badžak naveo je da privrednici u ovoj općini ne mogu planirati ni rashode ni prihode, sve dok se ne riješi problem radova na Crnaji, koji bi im mogao poremetiti sve planove i koncepcije.

"Ne možemo naći sagovornike koji nam mogu makar dati osnovne upute. Želimo čuti i struku. Glavni cilj je podići komunikaciju, a nadamo se da će i druga strana imati razumijevanje te da ćemo sjesti za sto. Nisam rekao da Vlada Federacije BiH nema sluha, ali imamo i dva tunela na drugim pravcima o kojima se priča. Želimo najbezbolniji prelaz situacije", rekao je.

Direktor preduzeća Autoprevoz bus Mostar Ahmedin Šabanagić ponovio je da je put Mostar - Sarajevo žila kucavica za poslovanje i ovog preduzeća te da ono zavisi isključivo od prohodnosti puta M17.

"Svako kašnjenje naših autobusa duže od deset minuta značilo bi duple troškove za naše preduzeće. Naši putnici su, podsjećam, i vremenski uslovljeni. Bojimo se da bismo svi mogli tražiti alternativne pravce", kazao je Šabanagić.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović podržao je lokalne privrednike, kazavši kako Crnaja nije problem samo Jablanice, već kompletne države.

"Predsjedavajući Vijeća ministara BiH (Zoran Tegeltija op.a.) nedavno je izjavio da radovi neće započeti dok se ne iznađe alternativni pravac. Isto je kazala i Vlada Federacije BiH. Prije tri dana saznali smo da radovi počinju danas, ali kao što vidite ni danas radnika i mašina ovdje nema. Imamo informacije da postoji tehničko rješenje da se saobraćaj odvija na obje trake, ali usporeno. Mi nismo protiv rekonstrukcije tunela, ali želimo da se problem najbezbolnije riješi", izjavio je Šabanović.

I predsjednik Udruženja privrednika Jablanice Juso Džafić naveo je lošu komunikaciju s vlastima kao najveći problem u ovom trenutku.

"Mislim da nemaju ni izlaza, ni ljudi, ni novca. Što danas nisu počeli raditi? Govore šest mjeseci da će početi, dovuku ovdje kontejnere i onda ništa. Mi smo, poručujem im, ojačali, ovdje je danas pet udruženja", dodao je Džafić.

Saobraćaj bi se ubuduće kroz tunel trebao odvijati naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom i bit će regulisan svjetlosnom signalizacijom. S obzirom na stanje Crnaje i neophodnost radova na rekonstrukciji te posebno imajući u vidu sigurnost učesnika u saobraćaju, iz Cesta Federacije BiH nedavno su apelovali na vozače, pozivajući na strpljenje i razumijevanje nužnosti radova koji će se izvoditi.

Direktor Ljubo Pravdić rekao je da su poduzete sve aktivnosti s ciljem ograničenja te da će poremećaji u saobraćaju biti svedeni na najmanju moguću mjeru. Ceste FBiH redovno će na svojoj stranici, kao i posredstvom BIHAMK-a i HAK-a, obavještavati javnost o pojednostima koje se odnose na rekonstrukciju tunela Crnaja.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.