1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Milan Dunović: “Mjesto potpredsjednika Federacije BiH pripada DF-u. Treba pitati Čovića da li on ima volje…”

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, te član predsjedništva Demokratske Fronte Milan Dunović za N1 je govorio o formiranju nove vlasti u ovom entitetu, mogućnosti da SNSD dobije traženi dio, te o dešavanjima u Kantonu Sarajevu. Istaknuo je da će ispred DF-a on ponovo biti kandidat za potpredsjednika FBiH.

“Mislim da neće uspjeti ovo što je gospodin Milorad Dodik rekao, tu ima najmanje dva problema. To je što Dodik nema zastupnike u Zastupničkom Domu, ima u Domu naroda. Lista mora proći oba Doma. Drugi problem su legitimni predstavnici. Ja dolazim iz DF-a koji ne priznaje legitimne predstavnike, ne postoje predstavnici naroda, nego izabrane osobe. Nikakvi predstavnici naroda ne postoje i samim tim ne može niko biti legitiman ili nelegitiman”, kazao je Dunović objašnjavajući da kandidat za predsjednika i potpredsjednike mora proći oba Doma Parlamenta FBiH da bi bio potvrđen.

“Smatramo da to (mjesto jednog potpredsjednika FBiH) pripada DF-u, tako je dogovoreno između SDA, SBB-a i DF-a, a gospodin Čović – njega treba pitati da li on ima volje da iz svoje kvote da jedno ministarsko mjesto stranci Milorada Dodika. Što se DF-a tiče nama to nije opcija.”

- OGLAS -

Dunović je potvrdio da će on biti kandidat za potpredsjednika Federacije ispred DF-a. No, nije siguran da li će od SDP-a podršku dobiti on ili SNSD:

“Kakve su im izjave idu tim putem. Ako SDP donese odluku da neće biti dio vlasti, to znači da neće imati potpredsjednika Federacije, Da su donijeli odluku da zajedno sa DF-om i NS-om budu dio vlasti imali bi. Ako ne žele biti dio vlasti moraju odlučiti kome će od njih koji jesu dio vlasti dati podršku… Moram reći i da sam očekivao da će SDP imati premijera Federacije, ali kada su rekli da ne žele biti dio vlasti, onda je to jasno, izjave pojedinih ljudi iz SDP-a su poprilično kontradiktorne. Ako kaže da su spremni pomoći kao 2014. to znači da će podržati imenovanje protpredsjednika Federacije.”

“Da li je cilj SDP-u u ovom momentu dati podršku nekome ko dolazi iz stranke ljevice ili nacionalnim strankama je njihova stvar”, dodao je Dunović.

Na pitanje voditelja emisije da li će uskoro biti formirana Vlada FBiH, trenutni potpredsjednik ovog entiteta kazao je:

“To je pitanje od milion dolara, pravi odgovor znaju samo predstavnici HDZ-a. To je pitanje koje HDZ pokušava predstaviti u javnosti na način da kažu da će biti formirana ako se izmijeni Izborni zakon. Svi znamo da je su te dvije potpuno odvojene stvari.”

“Čak i da se napravi Izborni zakon po željama HDZ-a imenovanje Vlade FBiH ostaje isto. To je samo poluga jedna od strane HDZ-a. Oni trenutno imaju šest ministara u Vladi Federacije i po novom sporazumu mislim da isto dobijaju, ali mislim da grade političku kampanju za lokalne izbore na priči o Izbornom zakonu”, dodao je Dunović.

On je govorio i o odnosima u Vladi KS, odnosno strankama koje trenutno, još uvije, čine ovu Vladu:

“Ušli smo zajedno u tu priču, u Vladu KS i krenuli ka priči da nešto pokušamo uraditi iznutra, ne gledajući TV iz kauča. Da pokušamo na federalnom i državnom nivou neštu uraditi. Da je BH blok ušao u vlast bili bi najjači politički faktor, nacionalne stranke bi u tom momentu bile najslabije od kada postoje.”

Dunović je potvrdio da će 29. januara biti izglasano nepovjerenje ovoj Vladi i da su DF-ove ruke za to glasanje čvrste.

“Biće izglasano nepovjerenje. DF dobija dva ministarstva. Razmišlja se o imenima, ali nije donesena nikakva konačna odluka”, rekao je.

Na pitanje da li se osjeća loše zbog “izdaje” ideje koju su imale stranke okupljene u BH blok, odgovorio je:

“Ideje šest političkih stranaka? Šest političkih stranaka nikad nemaju istu ideju. SDP i DF imaju slične političke ciljeve, ali u realizaciji tih ciljeva se razmimoilazimo. U ciljevima se razmimoilazimo sa SDA, ali smo ušli u vlast Federacije. Imamo politički cilj da aktivno djelujemo na neke stvari, između ostalog, spriječiti Izborni zakon prema željama HNS-a.”

Na kraju, Dunović je iznio stav o Inicijativi da presuđeni ratni zločinci ne mogu biti birani na izborima kazavši da negiranjem genocida i sa ratnim zločincima Bosna i Hercegovina ne može u Evropsku uniju, te da je takođe potrebna i izmjena Ustava.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA