10 C
Sarajevo
23.04.2024

Ekspertni tim radi na protokolu o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja

Ekspertni tim za izradu protokola o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja i nasilja u organima uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i pravnim subjektima razmatrao je kako i na koji način napraviti i ugraditi efikasan i koristan mehanizam prevencije, ali i konkretne pomoći osobama koje su u radnoj okolini izložene nekom obliku neželjenog ponašanja.

Po riječima predsjednice tog tima Majde Halilović važna karika tog mehanizma je obezbijediti tim osobama da, na siguran način, mogu prijaviti slučajeve takvog uznemiravanja, kao i da te prijave budu na pravi način adresirane i obrađene.

– Mi smo danas razmotrili niz dokumenata za koje smo smatrali da bi nam bili korisni u izradi takvog mehanizma. Razmotrili smo specifičnosti određenih institucija i organizacija te na koji način razviti mehanizam koji će moći pokriti sve te specifičnosti – istakla je poslije sastanka Halilović.

- OGLAS -

Naglasila je da se protokolom želi uspostaviti mehanizam koji neće biti samo formalan, već će imati svrhu u prevenciji seksualnog uznemiravanja i zaštiti osoba koje su mu izložene.

Služba za protokol i press KS u saopćenju za javnost podsjeća da je Vlada Kantona Sarajevo 26. januara ove godine imenovala taj ekspertni tim. Zadužila ga je da u roku od 30 dana napravi efikasan protokol o postupanju u slučajevima seksualnog nasilja, koji bi definisao kako i na koji način osoba koja je žrtva takvog nasilja može sebe zaštiti te ukazati na izvore i činioce takvog nasilja.

Ekspertni tim čine stručnjaci različitih profila. Osim predsjednice Majde Halilović, u tom timu su i članovi Senka Nožica, Dženana Husremović, Enisa Mehić, Zilka Spahić-Šiljak, Elmedin Muratbegović, Midhat Izmirlija i Zlatan Karović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA