7 C
Sarajevo
25.04.2024

Preda: Izazov nam je da Bosna i Hercegovina bude dio Europske unije

Tema razgovora bila je put pridruživanju Europskoj uniji, odgovori bh. vlasti na pitanja na upitnik europske komisije, ali i o slučaju Dragičević.

Preda je rekao da ovaj odbor, koji je važan za evropski put, još uvijek nije uspostavljen.

“U protekle tri godine nismo uspjeli uvjeriti partnere iz Parlamenta BiH da dođu u Brisel i da zajednički radimo na ovim pitanjima. Pokušali su u zajedničko tijelo uvesti pravila koja se koriste u poslovnicima u BiH. Na taj način pokušali su transformirati EU da postane BiH. Izazov je obratan, BiH treba postati dio EU, a ne da se EU transformiše u neku veliku BiH”, rekao je Preda.

- OGLAS -

On je zamolio da javnost, mediji i građani od predstavnika u PSBiH traže da sarađuju u Evropskom parlamentu. Džaferović, koji se dotakao ovog problema, kazao je da su zastupnici iz RS-a ti koji imaju drugačije stavove o funkcioniranju poslovnika o radu navedenog odbora, dodavši da se moraju prihvatiti principi EU.

“Ovo je izvještaj koji je plenarno usvojen u toj formi, ali još nije uspostavljen zajednički stav. Nama je izazov da Bosna i Hercegovina postane dio Europske unije.”, rekao je Predu.

Dotakli su se i slučaja Davida Dragičevića:

“Nijedna politička stranka nije uspjela da mobilizira toliki broj građana oko togako osjetljivog pitanja, tako da političari trebaju biti itekako oprezni. Nešto se dešava na nivou društva. Građani traže pravdu i rješenje. Pozivam domaće vlasti da riješe ovaj slučaj što prije”, rekao je Preda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA