17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Hahn u Podgorici: Politički dijalog voditi u parlamentu

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn sastao se danas sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem. Nakon sastanka, dvojica zvaničnika su na konferenciji za novinare govorili o napretku Crne Gore na putu ka EU, ali i o aktuelnim dnevno-političkim aktuelnostima
PODGORICA (AA) – Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn poručio je danas da Crna Gora kao država ima jasnu perspektivu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), nakon članstva u NATO-u, ali da politički dijalog mora da se odvija u parlamentu, iako ponekad postoje razlozi da se izađe i na ulicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Hahn, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, sastao se danas sa premijerom ove zemlje Duškom Markovićem. Nakon sastanka, dvojica zvaničnika su na konferenciji za novinare govorili o napretku Crne Gore na putu ka EU, ali i o aktuelnim dnevno-političkim aktuelnostima u zemlji.

„Crna Gora kao država ima jasnu perspektivu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), nakon članstva u NATO-u. Sljedeći korak je pristupanje u EU. Takođe, EU očekuje od budućih članica da se pridržavaju temelja Unije, poput demokratije i vladavine prava“, rekao je Hahn.

- OGLAS -

On je poručio da bojkot parlamenta nije način iznošenja mišljenja i da politička debata mora da bude u parlamentu.

“Parlament je forum gdje o svemu treba razgovarati. Obično se o tome ne razgovara na ulici. Ponekad postoje razlozi da se izađe na ulicu, ali forum je u parlamentu”, rekao je Hahn.

Istakao je i da je vrijeme da Crna Gora intenzivira rad na donošenju rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Ne može se stati na hapšenju kriminalaca već i nalogodavaca. Sve ovo pratimo budno”, rekao je Hahn.

On je naveo da su ga kontaktirali organizatori protesta koji se svake subote organizuju u Podgorici, kako bi se sastali, ali je rekao da neće moći jer se vraća za Brisel i da će zamoliti šefa Delegacije EU u Podgorici Aiva Orava da to učini umjesto njega.

Premijer Duško Marković kazao je da je pred vladom dosta posla da se ojača vladavina prava, institucije osnaže u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Nikada kao sada kriminal nije bio na koljenima protiv države. Riješili smo napad na novinarku Oliveru Lakić. Crna Gora želi i u ovoj godini da jača ekonomski razvoj ulaganjem u infrastrukturu”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, u odnosu na region, Crna Gora igra pozitivnu ulogu i evropska perspektiva Zapadnog Balkana biće izvjesna.

Komentarišući proteste, Marković je kazao da nema političke krize.

„Vlada radi, budžet se puni, isplaćuju se penzije, realizuju se projekti, plaćaju se sve obaveze. Parlament funkcioniše. Imamo političku tenziju, nezadovoljstvo i zahtjeve, ali ne i političku krizu“, rekao je Marković.

On smatra da je zahtjev za formiranjem tehničke vlade neopravdan i politički neprihvatljiv.

„Svako na političkoj sceni, a posebno političke stranke i subjekti imaju pravo da postavljaju političke zahtjeve na način kako procjenjuju da je to najcjelishodnije u odnosu na njihove političke ili druge interese. Vjerujem da u ovom trenutku u Crnoj Gori imamo preča posla. Crna Gora mora da radi na realizaciji svojih ekonomskih politika i razvoja zemlje“, kazao je Marković.

Hahn, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori, gdje je juče učestvovao na Ministarskoj konferenciji o prelasku na čistu energiju država Zapadnog Balkana, sastao se i sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

On će se danas sastati i sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Zoranom Pažinom, a imaće sastanak i sa predstavnicima opozicije u Crnoj Gori, prenosi Anadolu Agency.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA