Vijesti
Zijo Ribić: Bog je htio da preživim i da svjedočim svemu! Ne nosim samo ja svoju tragediju! Dijelim je sa prijateljima! I sad me jeza uhvati kad čujem tekst koji sam izgovorio pred papom i Merkel!
#

Kada sam čitao pred njima – došlo mi je da zaplačem! Čitao sam tekst van svoje države! Čitao sam sa ponosom! Čitao sam na svom jeziku iako znam italijanski i engleski! Bilo mi je teško da govorim! Vratio sam se u prošlost! Dobio sam veliki aplauz! Prije aplauza je bila potpuna tišina! Izgubio sam šest sestara, brata, oca i trudnu majku!

Mene su upucali i uboli nožem u vrat! Ne znam kako sam preživio! Bog je htio da preživim i svjedočim o tome što se desilo! Imao sam nepunih osam godina!

Rekli su mi da stanem mirno, čuo sam pucanj i osjetio ubod noža! Probudio sam se u jami na mrtvim tijelima! Hodao sam preko mrtvih iz jame i pobjegao u šumu!

I dalje sam čuo pucnjeve i vriske! Strijeljan 27 puta ukupno, tri djevojke i ja smo preživjeli! Moje selo je bilo podijeljeno na tri: u jednom Romi, u jednom dijelu Bošnjaci i u trećem Srbi!

Ljudi su mi pričali da su svi zajedno živjeli! Kad sam se izvukao iz šume, sakrio sam se u jednu kutiju i legao! Vidio sam dim i išao sam prema dimu! To je bila kuća! Naišao sam na dvojicu srpskih vojnika! Dali su mi da se umijem! Dali su mi jaje i dvije kriške hljeba!

Sa njima sam krenuo prema Kozluku, prema ambulanti! Pored puta sam primijetio narukvice svoje sestre! Nisu mi dali da pogledam je li mi sestre tu leže ubijene! U ambulanti se nalazila garda četnika! Prvo sam vidio ženu Draganu, koja me uzela iz kamiona i odvela da me strijeljaju! Uhvatio sam jednog vojnika za nogu! Mislio sam da me opet odvode da me ubiju!

Pogledajte cijelo gostovanje Zije u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem:

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.