12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Ministar Garibija – Apel za zbrinjavanje beskućnika na velikoj hladnoći

Zbog najavljenog zahlađenja i temperatura koje bi u toku noći mogle pasti i do minus 15 stapeni, ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija danas je zatražio da se napravi hitan presjek stanja registrovanih beskućnika te posjetio Prihvatilište za skitnice i prosjake pri Gerontološkom centru u Sarajevu, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Ministarstvo je prethodno od Centra za socijalni rad Kantona i Gerontološkog centra tražilo spisak registrovanih beskućnika. Konstatovano je da u Prihvatilištu trenutno ima 18 osoba, da je prisutna fluktuacija broja smještenih osoba, kao i da je prosječan boravak 19 dana. Dugoročni boravak vani u periodu kad vladaju minusi je izuzetno opasan i može biti fatalan, a opasnost je još veća u periodu ekstremne hladnoće kakva se očekuje večeras.

– Apelujemo na sve građane koji imaju saznanje o beskućnicima ili osobama koje iz drugih razloga nemaju adekvatan krov nad glavom i toplo ognjište da hitno reaguju pozivom Centru za socijalni rad ili policiji kako bi se urgentno djelovalo i kako niko ne bi ostao na ulici – poručio je ministar Garibija.

- OGLAS -

Rad Prihvatilišta organizovan je u zasebnom, montažnom objektu, smještenom u dvorišnom prostoru Gerontološkog centra, s osnovnim ciljem sprečavanja i suzbijanja prosjačenja i skitnje na području Kantona Sarajevo, kao i prihvata i privremenog zbrinjavanja osoba u stanju socijalne potrebe.

Kapacitet Prihvatilišta je 25 mjesta i popunjenost te iskorištenost direktno ovisi od aktivnosti MUP-a Kantona Sarajevo i Centra za socijalni rad, uz čiju koordinaciju se obavljaju poslovi prijema u Prihvatilišta.

Usluge Prihvatilišta pružaju se osobama zatečenim u skitnji i prosjačenju na području Kantona Sarajevo, kao i osobama koje su iz bilo kojih razloga u stanju socijalne potrebe. Ovim osobama se pružaju usluge prihvata, privremenog smještaja, ishrane i higijene.

– Da bismo se pobrinuli o svim ljudima treba nam sinergija građana, ustanova i Ministarstva. Prihvatilište je privremeno rješenje koje mora osigurati da nemamo nijednu osobu u Kantonu Sarajevo bez krova nad glavom. Međutim, ono je samo prolazna stanica odakle se najugroženije kategorije premještaju u druge ustanove i traži se najpovoljnije rješenje za njihovu situaciju. U narednom periodu ćemo se truditi da reformom socijalne politike učinimo ovaj proces bržim, efikasnijim, da niko ne bude primoran na skitnju i da uradimo sve što je u našoj moći kako bi svaki naš građanin imao krov nad glavom – kazao je ministar Garibija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA