Vijesti
Zovko izrazila žaljenje zbog sistemskog kršenja prava žena i djevojčica u Afganistanu Evropski parlament sastavio je hitnu rezoluciju o stanju ljudskih prava u Afganistanu, posebno o pogoršanju prava žena i napadima na obrazovne ustanove.
#

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) Željana Zovko je u ime Kluba zastupnika Evropske pučke stranke (EPP) pregovarala na sadržaju navedene rezolucije.

U raspravi koja je prethodila izglasavanju rezolucije, Zovko je oštro osudila sistemsko nepoštivanje prava žena i djevojčica u Afganistanu te je navela da su talibani ograničili položaj žena u društvu i zatvorili srednje škole za djevojke otkako su preuzeli vlast.

Zovko je naglasila kako Evropski parlament usvojenom rezolucijom šalje snažnu poruku podrške pogođenim ženama i djevojčicama, poziva na ponovno otvaranje obrazovnih ustanova diljem zemlje za dječake i djevojčice te omogućavanje školovanja prema standardima i načelima UNESCO-a.

Pritom je istaknula kako rezolucija jasno osuđuje i sve češće napade na manjinske skupine u Afganistanu, uključujući kršćane te je dodala da treba zabraniti diskriminaciju svih etničkih i vjerskih zajednica, kao i nepoštivanje različitih mjesta molitve i obrazovnih centara.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.