5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Ponovo otvorena istraga u slučaja “Dobrovoljačka”

Tužilaštvo je donijelo odluku po svim izjavljenim žalbama u predmetu “Dobrovoljačka” kojom se Naredba o obustavi istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 17.1.2012. godine stavlja van snage u odnosu na pet osoba i naređuje ponovno otvaranje istrage.

U ostalom dijelu žalbe su odbijene kao neosnovane u odnosu na devet osoba te je odbačena jedna žalba kao nedopuštena.

Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama te je u potpunosti izvršena Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je u januaru 2012. godine donijelo odluku o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama navednih osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Istragom utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu. Istraga je nastavljena zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ratnog zločina, jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Tokom istrage je utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba TO gdje su zlostavljani i maltretirani.

Istraga u vezi sa ovim radnjama je nastavljena s ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identificiranja ostalih izvršitelja, kao i postojanja eventualne zapovjedne odgovornosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA