2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Prvi zamjenik visokog predstavnika Michael Scanlan posjetio Banjaluku

 Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan danas je posjetio Banjaluku i sastao se s Lukom Petrovićem, generalnim direktorom Elektroprivrede RS (EPRS), te Krešimirom Šoljićem, direktorom Agencije za osiguranje depozita BiH.

Na sastanku s Lukom Petrovićem, kao i na sastanku s generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Bajazitom Jašarevićem početkom ove sedmice, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor Scanlan razgovarao je o značaju očuvanja pouzdanog elektrosnabdijevanja Brčko distrikta, kako za svakodnevni život građana, tako i za promociju Distrikta kao mjesta pogodnog za poslovanje i investicije. U oba slučaja, Scanlan je izrazio zadovoljstvo sadržajnošću i nivoom profesionalnosti sastanaka.

Tokom sastanka s direktorom Šoljićem, prvi zamjenik visokog predstavnika podcrtao je ključnu ulogu koju je Agencija za osiguranje depozita BiH imala u očuvanju stabilnosti cjelokupnog finansijskog sistema tako što je jačala povjerenje javnosti u bosanskohercegovački bankarski sektor.

- OGLAS -

“Obavezno osiguranje depozita do 50.000 maraka za građane te mala i srednja preduzeća u slučaju likvidacije njihove banke dragocjen je zaštitni mehanizam koji omogućava predvidljivost u životima građana, kao i u poslovanju”, kazao je Scanlan.

Naglasio je kako predvidljivost podstiče štednju i doprinosi jačanju kapaciteta banaka za kreditiranje, što je od životnog značaja za svaku tržišnu ekonomiju.

“Dokazana efikasnost i profesionalnost Agencije u osiguranju depozita širom BiH najbolji je primjer institucije na državnom nivou koja radi za dobrobit svih građana. Imajući sve to na umu, neophodno je uvijek isticati značaj očuvanja pune nezavisnosti i profesionalnih standarda ove institucije”, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika, saopćeno je iz OHR-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA