11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Zbog govora mržnje Vulin pred sudom, posprdno poručio: “Ja vas zovem Šiptarima s najvećim uvažavanjem, jer se tako…”

Aleksandar Vulin izjavio da Albance sa Kosova nije nazivao Šiptarima u pogrdnom smislu, već da ih tim imenom oslovljava s najvećim uvažavanjem “jer se tako zovu”.

Ministar odbrane Srbije je na taj način prokomentarisao tužbu koju je protiv njega podnio predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Ragmi Mustafa zbog, kako je navedeno, govora mržnje, jer je nekoliko puta “javno nazivao Albanace ‘Šiptarima’ i to “u pogrdnom i pežorativnom tonu”.

“Nije pežorativno, vi se zovete Šiptari, a ja vas sa najvećim poštovanjem oslovljavam sa Šiptari”, rekao je on.

- OGLAS -

Vulin je kazao da to se taj naziv koristi još od Drugog svjetskog rata, a da to ime nosi i partija Ragmija Mustafe – “Partija demokratike Šiptare”

“Ja stvarno ne znam kako bi oni voleli da ih zovemo, Arnauti? Arbanasi? Tako su ih zvali Turci i do Drugog svetskog rata je to bio termin. U Drugom svetskom ratu i kasnije počinju da se oslovljavaju sa Šiptari. Posle toga, kada su hteli da pokažu da pripadaju jedinstvenom politickom krugu sa Albanijom, onda je bilo Albanci”, naveo je Vulin za televiziju Pink.

On je dodao da promjene naziv ukoliko im se postojeći ne sviđa i da će ih on pratiti. “Dok se zovete Šiptari, ja ću vas tako zvati. Koga to vređa? Možda su ljuti zbog mog akcentovanja”, kazao je Vulin.

Upitan da li tužbom neko želi da ga ućutka, Vulin je rekao da to ne bi bilo prvi put. “Srbima treba zabraniti da govore. Srbi treba da budu u defanzivi, da se pravdaju i da stalno objašnjavaju zašto nešto rade”, zaključio je on.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA