17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Pogledajte koje su firme za godinu dana potrošile 90 miliona KM

Na ovaj način se “sitnim” ugovorima u procesu javnih nabavki svake godine koriste propusti u kontroli i zakonima ne bi li se namjestili poslovi određenim privatnim firmama.

Skoro 75 000 direktnih ugovora je sklopljeno samo u prošloj godini, a najviše su ih imala preduzeća Elektroprivreda RS, Rudnici Kreka, Elektroprivreda hrvastke zajednice Herceg Bosne.

Ipak, nije pravilo da oni koji sklapaju najviše ovakvih ugovora potroše i najviše novca. Tako je u prošloj godini, prema istraživanju najviše para preko direktnih postupaka u javnim nabavkama izvučeno iz Rudnika “Kreka”, Elektroprivrede RS, Rudnika mrkog uglja “Banovići”, Željeznica FBiH.

- OGLAS -

Razlog zbog kojeg se rukovodstva ovih ustanova i preduzeća često odlučuje da koristi mogućnost sklapanja ugovora putem direktnih postupaka je ta da sami odaberu kome će dati posao. Nema mješanja drugih dobavljača i sve je već unaprijed dogovoreno.
Ipak, ovdje postoji ograničenje u visini iznosa do kojeg se mogu sklapati ovaklvi ugovori i on iznosi 6.000 KM. Ova cifra je određena kako bi se spriječila zloupotreba direktnog postupka u nabavkama sa većim iznosima.

Naravno, kao i sve u BiH ovo ograničenje važi samo na papiru, jer rukovodstva velikog dijela ustanova, institucija, a aposebno javnih preduzeća na sve načine u direktnim postupcima vara državu.

Naime, praksa je da se velika nabavka u velikom broju slučajeva podijeli na više njih koje ne prelaze iznos od 6.000 i na taj način zaobiđe zakon.

Ovakvih slučajeva je pregršt, a najzanimljiviji su upravo u onim preduzećima i ustanovama koja i najviše troše novca. Tako se u Univerzitetsko kliničkom centru Sarajevo nabavka potrošnog materijala prepusti jednoj firmi, ali kroz pet postupaka.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA