7.7 C
Sarajevo
27.04.2024

BOŠNJAKE NEMA KO DA ŠTITI: Stranke, koje su na izborima hvalile kao zaštitnici Bošnjaka, sada šute o pravosudnim malverzacijama

Izbor Gordane Tadić za glavnog državnog tužioca Bosne i Hercegovine otvorio je brojna pitanja o radu te pravosudne institucije. Bošnjaci su opravdano izrazili zabrinutost nakon izbora Tadić za glavnu tužiteljicu, na prvom mjestu zbog njenih bliskih odnosa sa HDZ-om i dosadašnjeg rada.

Riječ je o osobi sumnjivih moralnih i stručnih kvaliteta, koja je posljednjih godina žestoko udarila po braniocima BiH, pripadnicima Armije RBiH. Cilj koji je pred nju postavio dvojac Dodik i Čović je jasan – izjednačiti žrtvu i agresora, pokazati da su “svi zločinci u građanskom ratu”. Ono što je nevjerovatno je da je ona, hrvatski kadar, izabrana iako je bilo jasno da su Bošnjaci eliminisani sa svih drugih pozicija u pravosuđu i da je to bio posljednji voz da im se bar zamažu oči da neko misli i na njih u ovoj državi. Ne, ni to nisu željeli, namjerno žele da pokažu svoju silu, ponize i obezglave Bošnjake i da im pokažu da Bosna i Hercegovina nije njihova država.

I mada je to već odavno jasno, zanimljivo je da se niko od bh. stranaka tim povodom nije oglasio. Izuzev SDA koja je dala saopćenje tek sedam dana ranije, iako se nacionalno čišćenje bošnjačkih kadrova iz pravosuđa dešava zadnjih nekoliko godina. Svi šute. Kao da ih ne zanima šta se dešava sa Bošnjacima.

- OGLAS -

Zato smo se obratili nekim bosanskim strankama, koje se busaju da su zaštitnici Bošnjaka.

Poslali smo dopis da nam daju svoj komentar na posljednji izbor glavne tužiteljice i činjenicu da na rukovodećim funkcijama u pravosuđu uopće nema Bošnjaka.

I šta se desilo.

Prvo smo se obratili Narodu i pravdi. Dino Konaković se nije oglasio.

Potom smo kontaktirali i Ibrahima Hadžibajrića, predsjednika Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL). I on nije smatrao shodnim dati neki svoj komentar o ovom i ovakvom bh. pravosuđu.

Pitali smo i Sejfudina Tokića iz Bošnjačkog pokreta. Ponovo “zavezana usta”.

Jedini koji se nije plašio da odgovori bio je Mirsad Hadžikadić, novi političar na bh. sceni koji je na prošlim izborima osvojio nevjerovatnih 60 hiljada glasova:

“Platforma za progres pozdravlja funkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine i nada se što bržoj uspostavi vlasti na svim nivoima. Što se tiče izbora glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, smatramo da na takvu poziciju treba da bude izabran najsposobniji i najbolji kandidat bez obzira na to iz kojeg naroda dolazi.

Naravno, moramo uzeti u obzir i ustavno uređenje države pa je stoga neprihvatljivo da se ni na jednoj od vodećih pozicija u pravosuđu ne nalazi pripadnik bošnjačkog naroda. Dok god je uređenje države takvo kakvo jeste, mi moramo da vodimo računa o nacionalnom balansu i uzimamo ga u obzir.

I u bivšem sistemu vodilo se računa o pravilnoj zastupljenosti naroda pa i nacionalnih manjina. Naša zemlja treba ozbiljne reforme u svim oblastima i svi moramo da težimo ka tome da uvijek biramo najbolje. Najsposobniji kandidati bi morali da budu izabrani i kada se uzima u obzir nacionalni ključ. “

Sve su ovo stranke koje su u predizbornim izjavama na prvo mjesto stavljali Bošnjake i njihovu zaštitu. Ipak, u praksi se nisu pokazali baš tako.

Dalje nismo ni imali potrebe kontaktirati druge stranke. Kad se ove ovako ponašaju, bilo bi glupo zvati i pitati šta misli Naša stranka, SDP, DF …

Helem, Bošnjaci u BiH su prepušteni sami sebi.

SRBI SE NE PLAŠE GOVORITI: Kada bi policija, OSA i SIPA radile svoj posao, desetine tužilaca i sudija bi se našle iza rešetaka

Za razliku od bošnjačkih kukavica, Srbi se ne plaše otvoreno kritikovati ni bh. pravosuđe ni strance koji ih štite. Narodni poslanik SDS-a Nebojša Vukanović kaže:

Pravosuđe je najlošiji dio BiH, generator i uzrok svih problema. Reforma pravosuđa koju su sproveli predstavnici međunarodne zajednice je katastrofalna i na strancima je velika odgovornost za trenutno stanje u kome se nalazimo. Negativnom selekcijom ostavljeni su najgori kadrovi bez autoriteta i dovoljno znanja, jer je njima lako manipulisati. Korupcija u pravosuđu je dobila alarmantne razmjere, kriminal je pojeo državu a da niko nije odgovarao i pravosnažno osuđen, osim nekih sitnih prestupnika.

Kada bi policija, OSA i SIPA radile svoj posao, desetine tužilaca i sudija bi se našle iza rešetaka, i to bi stvari pomaklo sa mrtve tačke i ne bi bili ovako bahati i osioni. Nije lako danas biti novinar u BiH, jer su pritisak i uslovi rada teški, ali mnogi mediji i novinari pošteno rade lavovski posao, razotkrivaju korupcionaške afere i pokreću stvari sa mrtve tačke. Problem je što su institucije zarobljene i što policija, sudovi i tužilaštva ne rade svoj posao, pa sve velike afere i medijske istrage kupe prašinu u fiokama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA