11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

U Brazilu u padu broj ubistava građana, ali raste broj ubijenih policajaca

Broj ubistava u brazilskom Rio de Janeiru pao je na najniži nivo u posljednih 20 godina. Istovremeno se u značajnoj mjeri povećao broj ubistava policajaca, javlja Anadolu Agency (AA).

U Rio de Janeirou, koji jedna od saveznih država Brazila s najvećim procentom nasilja, broj ubistava smanjio se na najmanji nivo u posljednjih 20 godina, navode brazilski mediji.

Prema podacima Državnog zavoda za javnu sigurnost (ISP), u Rio de Janeiru je 2019. godine počinjeno 3.995 ubistava, dok je u 2018. ta brojka zabilježena kao 4.950.

- OGLAS -

Istovremeno, ubistva policajaca porasla su za 18 posto u odnosu na prošlu godinu, a broj takvih slučajeva iznosio je 1.810.

Guverner Rio de Janeira Wilson Witzel podsjetio je da su od 1. januara 2019. poduzeli “strožije” mjere u borbi protiv kriminala, dodajući da su ubistva smanjena zahvaljujući policijskim mjerama.

Iako je broj ubistava smanjen, organizacije za zaštitu ljudskih prava zabrinute su zbog velikog broja ljudi, policijskih službenika koji su izgubili život uslijed policijskih operacija.

Poznato je da brazilski predsjednik Jair Bolsonaro želi dati policiji više snage i ovlasti za smanjenje stope kriminala.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA