10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

SAD: Napredak moguć kad odu Junker, Tusk i Mogerinijeva

Trampova administracija se nada da će predstojeća promjena rukovodstva u Evropskoj uniji „dovesti do prekida zastoja” uključujući i aktuelni trgovinski spor, kazao je Gordon Sondlend, američki ambasador u evropskom bloku.

Američki državni sekreta Majk Pompeo početkom ove nedjelje je pokušao da uspostavi prisnije odnose sa budućim liderima EU i obilježi kraj problematičnih odnosa između Vašingtona i Brisela koji su pogoršani od dolaska na vlast američkog predsjednika Donalda Trampa.

„Sekretar je došao isključivo da bi se sastao sa četvoro lidera EU u cilju resetovanja naših odnosa”, kazao je Sondlaned u Briselu i dodao da Tramp podržava Pompeove napore.

- OGLAS -

„Naš odnos je naišao na zastoje na nekoliko frontova i rezultirao mnogim neugodnim i neprijatnim razgovorima”, kazao je američki ambasador nakon što se zajedno sa Pompeom sastao sa budućom predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, budućim predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, kandidatom za šefa diplomatije Žosepom Borelom i novim predsjednik Evropskog parlamenta Dejvidom Sasolijem.

U razgovoru sa novinarima Sondlend je izrazio optimizam po pitanju uspostavljanja dobrog radnog odnosa sa novim rukovodstvom u Briselu, ali je iznio i iskrenu – i ni najmanje vedru – ocjenu radnog odnosa sa aktuelnim zvaničnicima, uključujući predsjednika EK Žan Kloda Junkera, koji je direktno sa Trampom pregovarao o trgovinskom sporu.

Na pitanje novinara da li je optimista da bi novi trgovinski pregovori sa EU mogli početi prije novembra, Sondlend je kazao da je napredak malo vjerovatan dok EU ne promijeni rukovodstvo, prenio je portal „Politiko”.

„Sa aktuelnim rukovodstvom već neko vrijeme tapkamo u mjestu, to nam nije dalo rezultate ali mi ćemo nastaviti istim putem i dati sve od sebe dok se rukovodstvo ne promijeni a onda ćemo ponovo raditi evaluaciju”.

Tramp je prošle godine jednostrano uveo carine na čelik i aluminijum iz EU na što je Brisel uzvratio. Predsjednik SAD je zaprijetio daljom eskalacijom, uključujući tarife na automobile koji se proizvode u EU i na prepoznatljive proizvode poput francuskog vina. Junker je u julu 2018. posredovao u postizanju privremenog primirja, ali će Tramp u novembru donijeti odluku o novim tarifama.

Junkeru mandat ističe 31. oktobra, dok je posljednji radni dan Donalda Tuska na funkciji predsjednika Savjeta 30. novembar.

Sastanci Pompea i budućih vodećih zvaničnika EU nagovještavaju da bi Vašington mogao promijeniti stav, navodi Rojters. Pompeo je krajem 2018. u govoru u Briselu upozorio da će Trampova politika „Amerika na prvom mjestu” preoblikovati poslijeratni sistem i da će prioritet imati suverene države, a ne institucija kao što je EU.

Međutim, Sondlend je u utorak kazao da su članovi novog tima na čelu EU navikli na Trampov stil upravljanja i da su spremni da sarađuju sa njim. „Utvrđeno je da imamo isti cilj, ali drugačije taktike”, kazao je Sondlend i dodao da je „zdravo ne slagati se, ali da to ne poništava prijateljstvo i potrebu sa savezom”. „Ovo nije u vezi sa Trampom, ovo je u vezi sa SAD i EU”, kazao je Sondlend nakon odlaska Pompea.

Sondlend je ipak kazao da pristup novom rukovodstvu ne treba tumačiti kao kritiku zvaničnicima koji završavaju mandate. „Ostvarili smo neke velike uspjehe zajedno”, kazao je. 

„Međutim, takođe želimo da prevaziđemo zastoje a ponekad je način da to učinimo promjena igrača na terenu”. 

„To je u velikoj mjeri stvar ličnosti, jer i najkomplikovanije teme zahtijevaju da ljudi sjednu i razgovaraju na produktivan način, slušaju jedni druge i utvrđuju oko čega se slažu a oko čega ne”, kazao je on.

Međutim, kako navodi „Politiko” mnogi lideri kažu da nezavisno od toga koliko se trude da slušaju, oni ne razumiju Trampove pozicije, niti njegov način razmišljanja.

I dok je američka delegacija pokušavala da uspostavi toplije odnose sa budućim liderima u Briselu, Tramp je u utorak na Tviteru ponovo optužio EU da sprovodi nepravedne trgovinske prakse i da će to morati da se promijeni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA