20 C
Sarajevo
29.03.2024

Beč ponovo najtransparentniji grad u Austriji

U drugom izdanju indeksa o transparentnosti općina (ITG) 2019 – mjernog instrumenta za transparentnost na nivou lokalnih vlasti, Grad Beč proglašen je drugi put pobjednikom poretka sa 83,23 posto od maksimalnih 100 bodova. 

Nakon Beča uslijedili su Graz 77,34 posto i Linz 77,09 posto. Transparency International nagradio je tri grada trofejima za transparentnost “Transparency Trophy”, a na dnu ljestvice našli su se Wolfsberg sa 21,19 posto i Feldkirchen sa 20,23 posto.

Osim 50 najmnogoljudnijih općina, indeks 2019. godine uvrstio je prvi put i deset općina koje se ističu po turizmu.

- OGLAS -

Prema indeksu su, od turistički jakih austrijskih zajednica, najtransparentnije Kitzbühel sa 35,89 posto, Lech am Arlberg 33,33 posto i Velden am Wörthersee sa 29,19 posto.

Transparentnost informacija u općinama ispitana je u deset kategorija uključujući budžet, javne nabavke i subvencije. Ovisno o cjelovitosti, jasnoći i fleksibilnosti, svaka od deset kategorija ocjenjena je na skali od 0 do 10 bodova.

– Transparency International smatra da austrijski gradovi i općine i dalje pružaju premalo informacija javnosti pod krinkom zaštite podataka i povjerljivosti. Transparency International je pozvao gradove i općine da na web sajtovima objavljuju sve relevantne podatke o svim područjima lokalne uprave – navodi Eurocomm-PR Sarajevo, Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA