11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

SNP: Đukanović nije dobro promiješao karte

Socijalistička narodna partija Crne Gore kazala je da po oprobanom receptu, Milo Đukanović nastavlja sa žalbama na račun sopstvenog naroda. 

Oni su reagovali na Đukanovićevu izjavu na sesiji Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, u Ženevi. On je kazao da se Crna Gora “suočava sa višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim djelovanjem, usmjerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi u krajnjem značilo povratak na srednjovjekovni sistem u kojem je crkva bila iznad države i građana”.

“Nije mu bilo dovoljno da to čini u našoj kući, pa je našao za shodno da na sesiji Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, u Ženevi, sa prisutnima podijeli svoju muku. Tamo je predsjednik ustvrdio da je Crna Gora suočena sa unutrašnjim i spoljnim udarima, koji dolaze od SPC i velikosrpskih nacionalista, a koji su usmjereni na urušavanje pravnog poretka i negiranje multietničkog karaktera države, a kraljnji cilj svega je vraćanje u srednji vijek u kojem je crkva bila iznad svega. Ovakve opservacije predsjednik je iznio u vrijeme kada na društvenim mrežama kruži njegovo pismo pokojnom patrijarhu Pavlu upućeno 1993. godine. Kao tadašanji premijer Crne Gore Đukanović obavještava patrijarha, i to u dopisu pisanom ćirilicom, da se ograđuje od djelovanja nepriznate crnogorske crkve i uvjerava ga da njegova Vlada čini sve da očuva nepovredivost unutrašnjeg ustrojstva i života Srpske pravoslavne crkve”, kazali su iz SNP-a.

- OGLAS -

Dodaju da, u tom smislu, Đukanović ukazuje da je Ministarstvo pravde poništilo rješenje o registraciji Odbora za obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve kao udruženja građana, 24. februara 1993. godine.

“Nije se libio Đukanović da prevari i patrijarha, kojeg je narod još za života smatrao svecem i koji je svakim postupkom i riječju svjedočio istinu i prave ljudske i hrišćanske vrijednosti. Ni pred njegovom veličinom Đukanović se nije zastidio, nije razmislio o svojim postupcima i namjereama. Samo sedam godina kasnije dopuštena je registracija tzv. CPC. Dvadeset godina kasnije Đukanović, sada predsjednik države, pokušava da silom, kroz partijski program i gazeći Ustav i zakone Crne Gore, obezbijedi autokefaliju organizaciji koju niko u pravoslavnom svijetu ne priznaje i otme imovinu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Međutim, ovog puta Đukanović nije dobro promiješao karte. Stotine hiljada građana i dalje šetaju ulicama naših gradova i poručuju da neće dati svetinje. Duh slobode se širi i ništa ga ne može zaustaviti. Đukanović će vrlo brzo postati politička prošlost Crne Gore, a čuvene riječi partijarha Pavla „Budimo ljudi“ ponavaljaće se kroz vjekove”, zaključili su iz SNP-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA