15 C
Sarajevo
28.03.2024

Zakon o slobodi vjeroispovjesti ponovo izvodi građane Crne Gore na ulice, MUP kaže NE!

Sergej Sekulović, ministar unutrašnjih polova Crne Gore poručio je povodom poziva na javno okupljanje, koje je zakazano za ponedjeljak u 12 sati, ispred zgrade Skupštine Crne Gore, da su masovna okupljanja zabranjena zbog epidemioloških mjera u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

“Poštujem i ohrabrujem pravo na izražavanje političkog stava, ali sada nije vrijeme za masovna okupljanja, bitno je da sačuvamo zdravlje i sigurnost. Kršenje zakona treba sankcionirati, ali pozivam da se vodi računa o potpunoj zaštiti ljudskih prava”, naveo je Sekulović, a saopćila Uprava policije.

Uprava policije će, kako se navodi, djelovati preventivno i u slučaju potrebe, poduzeti neophodne mjere u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira i zaštite sigurnosti svih građana Crne Gore, poručio je Sekulović, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

- OGLAS -

Na društvenim mrežama kruže pozivi za skup u ponedjeljak u 12 sati, ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Protesti se organizuju zbog usvajanju izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a o čemu bi se trebali taj dan izjasniti zastupnici Skupštine.

Zakonom o slobodi vjeroispovjesti koji je 27. decembra 2019. izglasala tadašnja vlast Demokratske partije socijalista (DPS), predviđeno je bilo da vjerski objekti i zemljište koji su bili imovina Crne Gore do 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi vjerskih zajednica o pravu svojine, prelaze u državnu svojinu. Tome se Srpska pravoslavna crkva oštro protivila i zbog toga organizirala višemjesečne litije.

Izmjenama Zakona se ukidaju članovi koji su bili sporni SPC-u.

“Oni koji sutra glasaju za izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, glasat će za to da se Cetinjski i Ostroški manastir, manastir Morača i Đurđevi stupovi, i stotine drugih crnogorskih svetinja poklone SPC-u, formiranoj u drugoj državi vijekovima nakon što su one izgrađene, s ciljem širenja srpske nacionalne misli”, napisao je na Facebook profilu gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

NVO Montenegro International saopćila je da je na njihov e-mail pristiglo nekoliko desetina poruka potpore pomenutom skupu.

Hoće li isti zakon ali iz drugog ugla ponovo izvesti građane i policiju jedne naspram drugih na crnogorskim ulicama vidjet ćemo u ponedjeljak. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA