10 C
Sarajevo
18.04.2024

Ozvaničen završetak izgradnje novog kosog lifta na Ciglanama

Načelnik Ajnadžić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i stanovnici ovog područja po prvi put su koristili novi kosi lift kako bi sa polazne stanice došli na vrh Ciglana.

Prema riječima načelnika Ajnadžića izgradnja kosog lifta je završena, ali preostalo je još posla da se uradi kako bi projekat bio u potpunosti zaokružen.

-Mi smo dali obećanje da će izgradnja biti završena do kraja 2018. godine i obećanje je ispunjeno. Danas sam i sretan, ali i tužan. Sretan jer je kosi lift izgrađen, ali tužan jer nismo riješili pitanje upravljanja kosim liftom. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana riješiti i to pitanje i zajedno sa ministrom Štetom i gradonačelnikom Skakom pronaći pravno lice koje će upravljati kosim liftom. S obzirom da nismo uspjeli formirati firmu Općine Centar naš zahtjev je da upravljanje kosim liftom preuzme pravno lice čiji je osnivač Grad Sarajevo ili firma Gras, istakao je Ajnadžić.

- OGLAS -

Gradonačelnik Skaka je pohvalio realizaciju ovog projekta.

-Svi znamo koliko kosi lift znači stanovnicima Ciglana i drago mi je što je Općina Centar u saradnji sa resornim ministarstvom uspjela realizovati ovaj projekat, kazao je Skaka.
I ministar Šteta je imao samo riječi hvale za realizovani projekat.

-Drago mi je što samo nekoliko dana nakon preuzimanja dužnosti prisustvujem jednom ovakvom događaju. Kao dijete sam dolazio na Ciglane i koristio kosi lift. Znam koliko je teško bilo stanovnicima Ciglana u proteklih nekoliko mjeseci i vjerujem da su oni danas najsretniji, kazao je Šteta.

Ljubo Rokvić, stanovnik Ciglana je istakao da starijim stanovnicima Ciglana kosi lift mnogo znači.

-Znam mnogo mojih komšija koje su u proteklom periodu bukvalno bile zatvorene u stanove jer nisu mogli ni da siđu ni da se popnu na vrh Ciglana. Hvala načelniku Ajnadžiću koji je ispunio ono što je obećao ljetos. Stari lift nije bio u upotrebi, a i kada je radio nije bio tehnički ispravan tako da nismo smjeli riskirati. Sada imamo novi lift i ovo je veliki dan za nas, naglasio je Rokvić.

Da podsjetimo, za realizaciju ovog projekta je uloženo više od 800 hiljada KM, od čega je Općina Centar obezbijedila 525 hiljada KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300 hiljada KM.

Za izvođača radova na rekonstrukciji kosog lifta je, nakon provedene tenderske procedure, odabran konzorcij firmi „Euro Prost“ d.o.o. Gračanica i „Džekos“ d.o.o. Sarajevo. Firma iz Gračanice je bila zadužena za demontažu starih liftova, te montažu nove panoramske moderno opremljene kabine koja putnicima omogućava razgledanje tokom vožnje. Firma „Džekos“ d.o.o. Sarajevo je bila zadužena za građevinske radove.

Prvo je urađena demontaža starih kabina postojećeg kosog lifta nakon čega su stručnjaci iz Instituta za materijale i konstrukcije obavili ispitivanje nosivosti konstrukcije šinske trase kosog lifta. Navedeni koraci bili su preduslov za izradu glavnog projekta na osnovu kojeg je i započela izgradnja novog, modernijeg i funkcionalnog kosog lifta na Ciglanama.

S obzirom na to da pravo raspolaganja zemljištem na kojem se nalazi kosi lift na Ciglanama ima Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i da po zakonu Općina Centar ne može graditi nikakav objekat na tuđem zemljištu, načelnik Ajnadžić je ranije uputio Zavodu prijedlog ugovora o zajedničkoj izgradnji kosog lifta na Ciglanama.

Odlukom Skupštine KS data je saglasnost da Općina Centar i Zavod za izgradnju KS potpišu sporazum, te da se riješe sva imovinsko-pravna pitanja prije izgradnje novog kosog lifta.

Potpisanim ugovorom Zavod za izgradnju KS u izgradnju objekta je uložilo zemljište, a Općina Centar je u saradnji sa Vladom KS finansirala troškove izgradnje novog lifta. Tokom perioda rekonstrukcije lifta Općina Centar je obezbijedila redovan kombi prevoz koji je besplatno prevozio naše sugrađane od ulaza u kompleks Zetre do vrha naselja Ciglane i nazad.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA