3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Livno: Pozitivnim pričama obilježen Međunarodni dan tolerancije

U povodu Međunarodnog dana tolerancije, 16. studenog, Koalicija protiv mržnje “Uvažavanje” Livno, uz potporu Misije OESS-a, Terenski ured Drvar, organizirala je središnji dvodnevni događaj za koalicije iz Hercegbosanske i Unsko-sanske županije. 

Tijekom susreta predstavnici iz Velike Kladuše, Sanskog Mosta, Drvara i Livna predstavili su pozitivne priče iz svojih sredina, priče o tome kako su pripadnici različitih nacionalnosti pomagali jedni drugima u teškim trenucima.

Livanjsku priču, koja je bila prikaz svega onoga što se događalo na četiri tradicionalna košarkaška turnira „Košarkom za toleranciju” ispričale su članice ŽKK Livno. 

- OGLAS -

Djevojke su vrlo nadahnuto govorile i fotografijama potkrepljivale kako je taj događaj iz godine u godinu rastao, kako je dobio humanitarni karakter, kako su se na njemu 2017. prvi put srele i upoznale č.s. Blanka Jelinić i muallima Šejla Kevrić te kako su se prodajom kolačića ‘dobre volje’ namicala sredstva za obitelj Budić u Livnu i samohranog oca petorice sinova u Bosanskom Grahovu….

Razgovaralo se o viđenom, a zatim je uslijedila projekcija dokumentarnog filma “Apostoli dobra” nastalog u okviru serijala „Živjeti zajedno”, projekta kojega su zajedno realizirali Udruženje BH Novinari i NDN Vojvodine. 

-Film govori o dvojici svećenika, pok. Fra Marku Geli iz Livna i proti Miloradu Golijanu (Vlasenica) koji nisu puno razmišljali o vlastitom konformizmu kada je ratne 1992. i 1993. trebalo pomoći sugrađanima druge nacionalnosti, spasiti ikone i crkvene knjige iz zapaljene pravoslavne crkve u Livnu, ili dvojice vlaseničkih hodža – pojasnili su iz Koalicije “Uvažavanje”.

U subotu, na sam Dan tolerancije livanjski domaćini odveli su svoje goste i predstavnike Misije OESS-a na mjesto na kojemu bogatstvo različitosti stoluje u miru i slozi u odajama, po hodnicima i muzejskom prostoru s etnografskom zbirkom tradicijske odjeće i nakita Hrvata, Srba i Bošnjaka BiH, u Karmel Sv. Ilije na obali Buškog jezera. 

O toj jedinstvenoj zbirci (s više od 100 nošnji, hrvatskih kompleta, 20-tak bošnjačkih, također 20-tak srpskih), govorio im je domaćin, veliki zaljubljenik u etnografiju i etnologiju, karmelićanin Zvonko Martić.

-Bila je to točka na ‘i’ dvodnevnog druženja, ali i dodatna snaga onima koji već godinama ustrajno rade na pomirenju, gradnji povjerenja i zajedničkog života u svojim lokalnim zajednicama – zaključili su u Koaliciji protiv mržnje “Uvažavanje” Livno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA