6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Španija: Uhapšeno 89 osoba zbog krijumčarenja migranata i droge gliserima

Španska policija uhapsila je 89 osoba osumnjičenih da pripadaju kriminalnoj organizaciji koja je krijumčarila migrante i hašiš iz sjeverne Afrike u kontinentalnu Španiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Civilna garda saopštila je u subotu da je krijumčarska mreža navodno koristila glisere za dovođenje ljudi i droge preko Gibraltarskog moreuza iz Ceute, španske enklave na sjeveru Afrike.

Nacionalna agencija za provođenje zakona objavila je da su istražitelji pronašli dokaze da je sa 11 glisera prevezeno ukupno 269 osoba i preko 10.000 kilograma hašiša. Kriminalna grupa je koristila radarske sisteme i straže na obali kako bi izbjegla otkrivanje, navodi policija.

- OGLAS -

Prema saznanjima, migrante su, navodno, zadržavali trgovci ljudima u Španiji, sve dok njihove porodice ne bi platile 5.000 eura, pojasnila je policija.

Iz Civilne garde nisu rekli kada je došlo do hapšenja 89 osoba, te da je još 39 pod istragom u ovom slučaju. Dodali su da su njeni službenici do sada zaplijenili preko 10 tona hašiša, 26 glisera, 29 vozila, 250.000 eura u gotovini i 12 komada vatrenog oružja.

Ceuta je jedan od dvije španske enklave na sjeveru Afrike na obali Sredozemnog mora. Španska južna obala glavna je ulazna tačka za krijumčarenje droge u Evropu.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA