15 C
Sarajevo
28.03.2024

Bregu: Dolazak Thacija u BiH je ono što regionalna saradnja treba da predstavlja

Naime, predsjednik Kosova trebao bi doputovati u posjetu BiH na poziv Predsjedništva BiH kako bi bio jedan od učesnika Samita procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji će biti organiziran u Sarajevu 8. i 9. jula.

U izjavi za Fenu Bregu napominje da iako podjele postoje, i to ozbiljne podjele, u regionu bi trebala preovladati svijest “da smo zajedno jači, a razjedinjeni propadamo”.

Nakon potpisivanja sporazuma između Prištine i Beograda (takozvani briselski sporazum) i internog političkog dogovora članica iz jugoistočne Evrope, Kosovo je na samitu SEECP-a u Bukureštu u junu 2014. godine primljeno kao učesnik SEECP-a, a od 2013. učesnik je Odbora RCC-a.

- OGLAS -

Od tada, podsjeća Bregu, predstavnici Kosova učestvuju na godišnjim sastancima RCC-a, kao i na sastancima ministara, premijera i predsjednika Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, redovno su pozivani na ove sastanke i na njima učestvuju, ravnopravno s ostalim učesnicima.

– Za regionalnu saradnju puno znači to što BiH, kao predsjedavajuća SEECP-a, pozivanjem visokih zvaničnika s Kosova da učestvuju na predstojećem samitu održava kontinuitet i sveobuhvatnost ovog procesa – stav je generalne sekretarke RCC-a.

Kako je u izjavi za Fenu zaključila, ovaj samit ne održava se samo da bi se političari iz regiona okupili na još jednom sastanku, već da se razmotre mogućnosti, potrebe i prilike za bliskijom i jačom saradnjom, jer je to ono što je svima potrebno, ali i ono što građani traže i očekuju

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA