8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

Skandal u Beogradu: Dačić bio neprijatan, Varhelji napustio sastanak

Na sastanku evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrima došlo je do neprijatne situacije kada je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić verbalno napao gosta, koji je potom napustio sastanak, piše “Blic”. 

Dačić je, kako navodi list, u jednom trenutku uzeo riječ i grubo se obratio Varheljiju.

“Bio je vrlo neprijatan. Rekao mu je da ne zna gdje je došao, da ćuti dok neko otima srpske manastire na Kosovu, da ćuti za takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije”, kaže izvor “Blica” koji je prisustvovao sastanku.

- OGLAS -

Predsjednica Vlade Srbije, kao i ministarka za EU Jadranka Joksimović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović su, kako navodi list, bili u čudu, a potom je Varhelji uključio mikrofon i obratio se srpskom šefu diplomatije.

“Ja sam jedini evropski komesar koji je reagovao na takse, osudio sam ono što se događa u Crnoj Gori, Srbija je prva zemlja u koju sam došao nakon uvođenja nove metodologije i konačno, došao sam ovdje da vam pomognem”, rekao je Varhelji, kako prenosi “Blic”.

Nakon toga, on je isključio mikrofon, prišao Ani Brnabić, rukovao se i napustio prostoriju.

“Blic” je pozvao Dačića kako bi ga pitali zašto je napao gosta, a Dačić je, kako navodi list, rekao da “nije napao njega nego EU”.

“Napao sam EU zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma, uvođenja Kosova u poglavlje 35, pa sada sve zavisi od toga, zbog toga što ćute na dešavanja u Crnoj Gori i što su nepravedni”, rekao je on za “Blic”.

Dačić dodaje da je poručio gostu da pita opoziciju kakav im je stav o EU, o Kosovu, o Briselskom sporazumu, o Krimu…

“Slušao sam i Olija Rena, i Štefana Filea i Johanesa Hana, ali slabo smo se pomjerili napred – kaže Dačić, a onda ublažava i dodaje da mu je rekao kako je on lično prijatelj Srbije kao i njegova zemlja i da mu želi sreću.

Dačić: Sastanak nije prekinut, Varhelji je žurio

Srbijanski šef diplomatije dodaje da je izrevoltiran time što Varheljijeva tema nije samo metodologija, već i region, spoljnopolitička i druga pitanja. Međutim, negira da je u prostorijama Vlade Srbije večeras bilo skandala:

“Nije to bio nikakav skandal i sastanak nije prekinut, nego je Varhelji žurio na sastanak sa opozicijom”.

Nakon sastanka, Vlada Srbije nije izdala saopštenje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA