5 C
Sarajevo
27.04.2024

Kanada odobrila i Moderninu vakcinu protiv koronavirusa te “pojačala” pošiljku iz Pfizera

Regulator je odobrenje najavio u srijedu nakon završetka pregleda podataka o kliničkim ispitivanjima kompanije sa sjedištem u Massachusettsu, javlja CBC.

“Dostavljeni podaci povoljno govore o efikasnosti vakcine protiv Covid-19, kao i o njenoj sigurnosti”, navodi se u obavijesti kojom se odobrava upotreba vakcine za osobe starije od 18 godina.

“Nisu utvrđeni važni sigurnosni problemi niti su opasne po život neželjene nuspojave ili smrtni slučajevi povezani sa vakcinom”, dodali su.

- OGLAS -

Odobrenje druge vakcine protiv Covid-19 dolazi u momentu kad se novi slučajevi pojavljuju širom zemlje. Quebec je u srijedu izvijestio o još jednom novom dnevnom rekordu, a Ontario je bilježi deveti dan zaredom s više od 2.000 slučajeva, čak iako se priprema za lockdown.

Kanada je prethodno odobrila vakcinu američkog farmaceutskog giganta Pfizera i njemačke biotehnološke kompanije BioNTech 9. decembra, a već se daje u dijelovima zemlje osobama u visoko rizičnim skupinama, uključujući zdravstvene radnike te korisnike i radnike staračkih domova.

Premijer Justin Trudeau pohvalio je odobrenje za Modernu, a također je objavio da je Kanada osigurala isporuku dodatnih 250.000 doza iz Pfizera sljedećeg mjeseca, čime ukupan broj doza koje bi Pfizer trebao dostaviti Kanadi u januaru iznosio 751.000.

“Između ranih doza koje smo već primili i pošiljki koje su sada predviđene, na putu smo da do 31. januara bude isporučeno najmanje 1,2 miliona doza iz Pfizera i Moderne”, rekao je Trudeau.

Kanada je osigurala ugovore s kompanijom Pfizer-BioNTech za 20 miliona doza i Modernom za 40 miliona doza do kraja 2021. godine.

Odobrenje Moderne znači da vakcinacija uskoro može započeti u sjevernim, udaljenim i autohtonim zajednicama, koje nisu vidjele nijednu dozu vakcine Pfizer-BioNTech, jer im nedostaje oprema za posebno skladištenje na -70 stepeni Celzijusa.

Suprotno tome, Modernina vakcina može se čuvati na običnim temperaturama zamrzivača.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA