13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Počinje velika utakmica za općinska vijeća: SDA Novi Grad ‘poredala’ liste. Evo najzanimljiviji detalja

Prema nezvaničnim informacijama nosilac liste bit će Nezir Hadžić, sin narodnog heroja Safeta Hadžića. Upravo je Nezir Hadžić u vrijeme kada je obnašao funkciju direktora KJKP Vodovod i kanalizacija, a za vrijeme mandata Elmedina Konakovića kao premijera Kantona, bio povod za sukob novogradske SDA i Konakovića, koji će kasnije rezultirati i njegovim napuštanjem ove stranke.

Broj dva na listi će zauzeti Edina Gabela. Ona je u mandatu 2012 – 2016. bila predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad, a trenutno je na poziciji dopredsjedavajuće Gradskog vijeća, za koju je delegirana od strane novogradske SDA, nakon što je svoje mjesto u vijeću obezbjedila i u izbornom ciklusu 2016 – 2020.

Na broju tri naći će se Tajib Delalić, dugogodišnji uposlenik Općine Novi Grad Sarajevo. Trenutno obavlja funkciju pomoćnika za boračka i socijalna pitanja u ovoj instituciji, a član je i izvršnog odbora i kadrovske komisije OO SDA Novi Grad. Delalić je bio i član Kantonalne izborne komisije SDA koja je rukovodila izbornim procesom u kojem je za predsjednika KO SDA Sarajevo izabran Fikret Prevljak, a nakon kojeg je nastala najveća političko – koruptivna afera nazvana po njenom glavnom akteru “Asim”.

- OGLAS -

Na listi će se još naći nekadašnji ili aktuelni vijećnici kao što su Jasmin Smiječanin, Hadžan Konjo, Edita Šandal, Nejra Džanko, Elvis Hodžić, Adnan Gušo, Elida Pehilj, Elza Gaković, Nazif Osmanović, kao i neka nova imena.

U ovoj općinskoj organizaciji SDA i prije nego je u javnost pušten sporni snimak u kojoj su akteri bila dva novogradska kadra, Muhamed Šehović (vijećnik u općinskomm vijeću) i Sabahudin Delalić (zastupnik u Skupštini KS) postojale su tzv ‘dvije struje’ – ona Adnana Efendića i Semira Efendića aktuelnog načelnika. Na posljednjim izborima za mjesne ogranke ova druga je potpuno zamela trag ovoj prvoj, a to su čini se uradili i sa predloženim imenima za listu za općinsko vijeće.

Posebno je zanimljivo da se ni u prijedlogu za listu nije našao ni donedavno neizostavni kadar novogradske SDA Hajrudin Hrvačić ali ni nekadašnji vijećnik i kantonalni zastupnik, te savjetnik Semira Efendića, Novosađanin Safet Mešanović, kojeg je još nakon sumnje da je kao savjetnik pokušavao obezbjediti poslove za svoju privatnu firmu, novogradska SDA promptno udaljila iz svih tokova i dešavanja.

Pobjedu Efendića za načelnika ove općine niko ne dovodi u pitanje, pa ni ‘Četvorka’, ali utakmica za općinska vijeća će biti teška.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA