7.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Egipatske vlasti otvorile granični prijelaz Rafah

Egipatske vlasti u utorak su privremeno otvorile granični prijelaz Rafah u oba smjera.

Granični prijelaz Rafah koji se nalazi između Pojasa Gaze i Egipta, jedini je prozor u svijet stanovnicima Gaze koji nije pod kontrolom Izraela.

Egipatske vlasti su saopćile da će granični prijelaz ostati otvoren naredna tri dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

- OGLAS -

“Putnički autobusi počeli su jutros napuštati Gazu preko graničnog prijelaza Rafah, prvog dana nakon što je otvoren u oba smjera”, saopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi.

Od početka pandemije koronavirusa u martu, egipatske vlasti odlučile su u dogovoru s palestinskim pokretom Hamasom da zatvore terminal i povremeno ga otvaraju iz humanitarnih razloga.

Od sedam graničnih prelaza na granicama Pojasa Gaze, šest ih se nalazi pod kontrolom Izraela, a za nadzor Rafaha brine se Egipat.

Izrael četiri granična prijelaza koja su pod njegovom kontrolom, godinama drži zatvorenim, a Kerm Ebu Salim se koristi za prolaz trgovačke robe, koji je dozvoljen uz određena ograničenja, dok se Beyt Hanun koristi za prelaz putnika.

Vlasti Egipta zatvorile su granični prijelaz Rafah u julu 2013. godine kada je vojnim udarom svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik te zemlje Mohamed Morsi, a od tada se granični prijelaz privremeno otvara samo u iznimnim slučajevima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA