8 C
Sarajevo
26.04.2024

Iran: U nekim pokrajinama prekinut mobilni internet

Vlasti u Iranu prekinule su uslugu mobilnog interneta u nekim pokrajinama zbog sigurnosne zabrinutosti, izvijestila je iranska novinska agencija ILNA, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izvještaju se citira anonimni službenik u Ministarstvu telekomunikacija Irana, koji je kazao da bi se obustava mobilnog interneta mogla proširiti i na više pokrajina, ukoliko sigurnosni službenici odluče da je to neophodno.

NetBlocks.org, koji prati kibernetičku sigurnost i upravljanje internetom, potvrdio je prekid mobilnog interneta u dijelovima Irana koji je počeo u srijedu ujutro.

- OGLAS -

Ovaj potez uslijedio je nakon što su opozicione grupe sa sjedištem u inostranstvu pozvale na proteste u četvrtak. Ti bi se protesti poklopili s 40. danom antivladinih protesta, koji su počeli nakon što je Vlada Irana utrostručila cijenu plina. Tokom protesta, Vlada je prekinula internetske usluge duže od sedam dana širom zemlje.

U izvještaju ILNA-e kaže se da je usluga mobilnog interneta zatvorena u provincijama Kurdistan, Alborz i Zanjan, kao i u gradu Shiraz. Provincije i spomenuti grad bili su poprište nemira tokom protesta.

Zvanični Iran je potvrdio da je nekoliko demonstranata poginulo tokom nemira, ali nikada nije dao tačan broj stradalih. Amnesty International tvrdi da je u sukobima poginulo više od 300, a da su vlasti pritvorile više od 7.000 ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA