12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Tražiti drugo rješenje ako se nastavi neslaganje o pitanju aviona F-35

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je tokom nedavnog sastanka u Washingtonu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kazao da, ukoliko se nastavi neslaganje dviju zemalja o pitanju borbenih aviona F-35, Turska mora potražiti rješenje negdje drugo kako bi zadovoljila potrebe.

“Tokom sastanka sa predsjednikom Trumpom nismo pronašli temeljita rješenja za neke naše međusobne probleme, ali cijelom svijetu smo pokazali da nismo dozvolili da ti problemi budu prepreka našim odnosima”, kazao je Erdogan u utorak u  obraćanju Klubu zastupnika njegove Stranke pravde i razvoja (AKP), te dodao da su njegov sastanak sa Trumpom kao i sastanci delegacija dviju zemalja protekli vrlo konstruktivno.

“Odnosi Turske i Amerike prolaze kroz težak period. Naš cilj je da ovaj period ostavimo iza sebe na najprihvatljiviji način za obje države”, rekao je turski predsjednik.

- OGLAS -

Naglasio je da je na sastanku sa američkim predsjednikom posebno naglašena opredijeljenost za dostizanje cilja trgovinske razmjene u vrijednosti od 100 milijardi dolara.

Istakao je također da je tokom posjete SAD-u razgovarano i o pitanju kupovine ruskog proturaketnog sistema S-400.

“Jasno smo im rekli da nema riječi da naša zemlja odustane od ovog sistema odbrane kao i da se u skladu s tim treba tražiti rješenje”, kazao je Erdogan, dodajući da je Turska SAD-u ponovila i zahtjev za kupovinu sistema Patriot.

Naglasio je također da je zvaničnom Washingtonu jasno rečeno da Turska odbacuje rezoluciju koja je nedavno usvojena u Zastupničkom domu američkog Kongresa o armenskim tvrdnjama.

Istakao je na kraju da je Sirija bilo jedno od najvažnijih pitanja tokom posjete turske delegacije SAD-u.

“U svakoj prilici jasno ističemo da je Turska zemlja koja vodi najefikasniju borbu protiv ISIS-a u Siriji. Samo tokom operacije Štit Eufrata neutralizirali smo preko 3 hiljade pripadnika ISIS-a. Ova cifra premašuje 4 hiljade kada uzmemo u obzir i druge operacije”, kazao je Erdogan, prenosi Anadolu Agency (AA).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA