7.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Radojčić: “Radno vrijeme tržnih centara nedjeljom produžava se na 22 sata, ali to se ne odnosi na radnike!?”

Nacrt je upućen u javnu raspravu, koja će trajati od 11. do 15. aprila tokom koje će zainteresovani imati priliku da iskažu svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na taj dokument.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je uvećani budžet rezultat domaćinskog poslovanja u prošloj i ovoj godini, te naglasio da u rebalansu nije predviđeno dodatno kreditno zaduženje.

On je naveo da će od suficita u različite projekte biti raspoređeno 4,35 miliona KM.

- OGLAS -

Radojičić je rekao da slijedi refinansiranje oko 60.200.000 KM preostalog komercijalnog duga, za šta su zeleno svjetlo danas dali i odbornici, te podsjetio da je grad 2017. godine izvršio restrukturisanje oko 70 miliona gradskog duga.

Komentarišući danas usvojenu odluku u Skupštini grada Banjaluka koja omogućava trgovačkim centrima da rade nedjeljom do 22.00 časa, Radojičić je rekao da je to radno vrijeme i trgovačkih centara u regionu, sa kojima želi da bude konkurenta Banjaluka, koja je dobila najveći regionalni šoping mol.

On je istakao da ova odluka o radnom vremenu tržnog centra ne reguliše radno vrijeme radnika, koje je propisanom Zakonom o radu i granskim kolektivnim sindikalnim ugovorom.

Odbornici su na današnjoj sjednici donijeli odluku o komunalnim taksama prema kojoj će veliki broj organizacija civilnog društva, kao i brojna preduzeća biti u povoljnijem položaju.

Ovom odlukom su, između ostalog, smanjene komunalne takse za privrednike, pa je tako za auto-škole taksa snižena sa 260 KM na 150 KM, a kada je u pitanju nevladin sektor, praktično za sva udruženja takse su snižene od 40 do 150 KM.

Prema ovoj odluci, udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom, udruženja koja u partnerstvu sa gradom i uz podršku Centra za socijalni rad pružaju socijalne usluge svojim korisnicima, te neprofitna udruženja humanitarnog karaktera, plaćaće komunalnu taksu 40 KM, umjesto dosadašnjih 360 KM.

Snižena je i taksa za kulturno-umjetnička društva, kojih u Banjaluci ima 27, sa 360 na 60 KM.

Danas je usvojena i odluka o javnim parkiralištima i garažama na teritoriji grada kojom je predviđeno da, osim gradskih službi, uslugu javnih parkinga organizuju i privatne kompanije, odnosno, da pravna lica obavljaju naplatu parkiranja na parkiralištima i garažama koja nisu javne površine, s tim da je neophodno da parkirališta i garaža u potpunosti ispunjavaju odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju, te da su registrovani za obavljanje ove djelatnosti.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o izmjenama odluke o isporuci toplotne energije, kojom se uvode jasne i precizne procedure u slučaju isključenja sa sistema daljinskog grijanja, kao i odluka o zaključivanju sporazuma između Banjauke i Kumanova.

Usvojeni su i izvještaji o radu gradonačelnika i Gradske uprave u 2018. godini i o realizaciji Programa rada Skupštine u prošloj godini, kao i izveštaji o radu za prošlu i programi rada za ovu godinu Gradske razvojne agencije, Centra za socijalni rad i Fondacije Inovacioni centar Banjaluka.

Plan utroška sredstava za tehničko opremanje Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Grada Banjaluka u 2019. godini takođe je podržan na današnjem zasjedanju, kao i više tačaka iz oblasti prostornog planiranja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA