1 C
Sarajevo
23.04.2024

Đukanović: Nema kompromisa sa retrogradnim idejama

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da u Crnoj Gori antifašizam ostaje državna smjernica za sva vremena, javlja Anadolu Agency (AA).

On je na svečanoj akademiji, koju je povodom 75 godina od oslobođenja Podgorice organizovao SUBNOR, kazao da će država nastaviti da promoviše antifašističke vrijednosti.

“Ne želimo da određujemo bilo čiji odnos prema njegovim precima. Međutim, nećemo dopustiti da se bilo čija sjećanja i pomen pretvaraju u afirmaciju zlotvornih nacističkih ideologija. Ne želimo da pravimo kompromis sa onima koji danas hoće da afirmišu retrogradne ideologije”, kazao je Đukanović.

- OGLAS -

On je istakao da patnje crnogorskog stanovništva u Drugom svjetskom ratu ne može izmjeriti nijedna statistika i podsjetio da je nakon rata 257 boraca iz Crne Gore proglašeno narodnim herojima. Đukanović je kazao da je Drugi svjetski rat i vrijeme velikih crnogorskih podjela u kojima je opterećeno i savremeno crnogorsko društvo.

“Vjerujem da je članstvo Crne Gore u NATO garant njene trajne antifašističke orijentacije. NATO se upravo bazira na vrijednostima koje su neophodne za njegovanje i očuvanje antifašizma jer štiti i promoviše mir, kolektivnu bezbjednost i ravnopravnost“, kazao je Đukanović.

On je rekao da su to zajedničke vrijednosti koje NATO dijeli sa Evropskom unijom (EU) čijem članstvu Crna Gora teži. Đukanović je poručio da Crna Gora mora graditi institucije i uspostaviti snažne mehanizme za očuvanje i promociju antifašistički vrijednosti u vremenima novih bezbjednosnih izazova.

“Naša je dužnost da svakodnevno ističemo značaj antifašizma i djelujemo prosvetiteljski vodimo ozbiljne političke debate koje će i onima koji negiraju značaj tih vrijednosti pomoći da shvate da samo u antifašističkoj Crnoj Gori ima mjesta za sve naše različitosti. Kad je potrebno u tom cilju moramo nepokolebljivo pokazati snagu države“, kazao je Đukanović i istakao da je promišljena i evropska Crna Gora siguran i prosperitetan dom za svakog njenog građanina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA