10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Internacionalno takmičenje pijanista – Matusja Blum Sarajevo

Osnovna muzička škola Mladen Pozajić i Srednja muzička škola Sarajevo od 3. do 5. maja ove godine biti će domaćini 1. internacionalnog takmičenja mladih pijanista – Memorijal Matusja Blum.

 Direktorica Srednje muzičke škole Sarajevo Tatjana Romanić je u razgovoru za face objasnila koliko je zapravo fizički zahtjevno svirati klavir. Kako kaže svaki instrument je težak na svoj način ,jer traži puno vježbanja, a obzirom da su tu sati dnevno u pitanju i fizički je izuzetno zahtjevan instrument.

Piše: Tomas Žabo

- OGLAS -

Obzirom da gospođa Tatjana Romanić radi s mladim ljudima zanimalo nas je kolika je njihova zainteresiranost za glazbu, umjetnost općenito a kolika cjelokupnog bih društva?

“Mladi su izuzetno zainteresirani za muziku i umjetnost, barem u našoj Srednjoj muzičkoj školi. Obzirom da mi svaki mjesec organizujemo koncerte za učenike drugih srednjih škola, primjećujem i veliko interesovanje za kulturom među mladima uopšte. Publika se odgaja, taj zadatak preuzimamo mi , a u konačnici ćemo po broju ljubitelja muzike u Sarajevu i BiH, vidjeti da li smo u tome i uspjeli.”

Prepoznaje li BiH značaj ovog i sličnih događaja, te koliko BiH cijeni svoje pijaniste?

“Ja sam pozitivno iznenađena da su ovaj nama izuzetno važan događaj prepoznali Vlada kantona Sarajevo i Opština Stari grad, te mnogi drugi sponzori koji su nam finansijski i na druge načine omogućili da se Memorijal Matusja Blum održi po prvi put. Ovo je internacionalno takmičenje, prijavljeno je 129 učesnika iz osam zemalja, a žiri je na izuzetno visokom nivou. Međutim obično se naši umjetnici više cijene van našeg društva, najteže je ovdje biti priznat.”

Ono što se može reći o samom događaju jeste da je ulaz na takmičenje je slobodan za sve posjetioce. Pored takmičenja Srednja muzička škola organizuje 13 koncerata povodom proslave Dana kantona Sarajevo. Od danas do nedjelje od 18-19 ispred tržnice učenici Srednje muzičke škole i Osnovne muzičke škole Mladen Pozajić će prolaznicima svirati najljepša muzička djela. . Na takmičenju će učestvovati 129 mladih pijanista iz sedam zemalja, starosti od 8 do 24 godine, a ocjenjivat će ih žiri uglednih pijanista i pedagoga iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sutra su planirani nastupi na Ilidži, Ilijašu, u subotu u Vogošći i nedjelju na Vilsonovom šetalištu. Od 6-9 maja od 16-17 h naši učenici će svirati ispred Katedrale , a 9 maja u 11 sati, hor i orkestar Srednje muzičke škole svirat će na spomen parku Vraca povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Raspored događaja  takmičenja  možete pogledati na fotografiji :

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA