-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

U Crnoj Gori uskoro gradnja prve NATO kasarne

Opštinski odbornici u Andrijevici uskoro će donijeti odluku o početku gradnje prve kasarne Alijanse u Crnoj Gori.

Parcelu za vojni objekat, vrijedan 15 miliona eura, ustupiće Vlada bez ikakve naknade.

Kako je navedeno, riječ je o parceli u katastarskoj opštini Slatina, a tome je prethodio zaključak Vlade o gradnji nove kasarne u opštini Andrijevica, na površini većoj od četiri hektara u naselju Prljanije. Iz lokalne uprave ističu da su to parcele uglavnom u privatnom vlasništvu, koje su obišli ministar odbrane Predarag Bošković i načelnik Generalštava Crne Gore Dragutin Dakić.

– Vrhovni savjet odbrane je odlučio da se u Andrijevici formira organizaciona jedinica Vojske Crne Gore. Radi se o elitnoj pješadijskoj jedinici koja mora da zadovolji propisane NATO standarde – rekao je ministar.

- OGLAS -

Precizirano je da se jedinica mora formirati do 2020. godine, a do tada će početi izgradnja neophodnog objekta i svih  pratećih sadržaja. Vlasnici parcela će, iz određenu nadoknadu, ustupi svoje posjede za izgradnju kasarne.

Predsjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović smatra da je formiranje elitne vojne jedinice u njihovom komšiluku  višestruko korisno za ekonomsko osnaživanje čitavog kraja, ali i sa bezbjednosnog aspekta, te i u unapređenju sistema zaštite i pomoći usljed elementarnih nepogoda i vanrednih situacija.

Međutim, u Andrijevici ne gledaju svi blagonaklono kao lokalni čelnici na dolazak NATO u ovaj slobodarski kraj, gdje je ta alijansa tokom agresije 1999. godine, u dvadesetak kilometara udaljenoj Murini ubila šest ljudi, od kojih troje djece.

– Projekat izgradnje kasarne u Andrijevici težak je više od 15 miliona evra! Ponuđeni NATO standardi zahtijevaju da se po vojniku mora odrediti prostor od 150 metara kvadratnih. To su megalomanski projekti koje finansiraju osiromašeni građani. Da su kojim slučajem te pare usmjerene za izgradnju proizvodnih pogona moglo bi da se otvori i do 1.000 održivih radnih mjesta u privredi. Ovako ćemo imati kasarnu koja je samo odskočna daska da se na prostoru Vasojevića grade NATO baze koje nikome ne mogu služiti na čast – smatra odbornik DF u SO Andrijevica Vesko Raketić.

Nova NATO baza, odlučila je Podgorica, nosiće ime junaka vojvode Miljana Vukova Vešovića. Čuveni vojvoda je oslobađao Vasojeviće od Turaka i sam uradio dosta na pripajanju Vasojevića podlovćenskoj Crnoj Gori.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA