10 C
Sarajevo
19.04.2024

Suđenje za napad na voz o kojem je Klint Istvud snimio film

U Francuskoj će biti održano suđenje po optužbama za terorizam četvorici osumnjičenih za pokušaj napada na voz na liniji Amsterdam-Pariz 2015. godine, saopštio je danas sudski zvaničnik.

Napad su spriječila trojica mladih Amerikanaca, a taj događaj inspirisao je američkog reditelja Klinta Istvuda da snimi film “The 15:17 to Paris”, podsjeća AP.

Tokom suđenja, koje će biti održano poslije četiri godine istrage, napadač Ajub El-Kazani i još tri osobe, osumnjičene za saučesništvo u napadu, odgovaraće na optužbe za terorizam.

- OGLAS -

Prema navodima vlasti, El-Kazani, koji je u vrijeme napada imao 26 godine, ukrcao se u voz sa 500 putnika 21. avgusta 2015. godine, a kod sebe je imao kalašnjikov, pištolj i nož.

On je otvorio vatru u vozu i ranio dvije osobe, poslije čega je nekoliko putnika intervenisalo i zaustavilo ga.

Istvud je snimio film “The 15:17 to Paris” o tom slučaju u kojem su trojica Amerikanaca, koja su spriječila napad, igrala sama sebe.

Sumnja se da je El Kazani postupao po nalogu Abdelhamid Abauda, organizatora napada takozvane Islamske države na Pariz i Brisel, u kojima je stradalo više desetina ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA